Säpos normala samarbetspartner är inte CIA

Svenska Säpo samarbetar inte normalt med CIA. Svensk Dagbladets journalist som skriver om den olagliga US-amerikanska övervakningen av svenskar är nog helt ute och cyklar där. Det framgick klart i samband med Göteborg 2001 att Säpo inte har nåt samarbete med CIA. Helt enkelt för att CIA inte litar på Säpo. Säpos samarbetspartner i USA är FBI och det var till deras nordiska kontor, som finns i Köpenhamn, Säpo skrev brev med frågor om säkerhetsläget inför George Bush besök år 2001. Dessa fakta är känd och belagda i Hans Abrahamssons bok En delad värld.

Däremot så samarbetar den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST) i Sverige med sin US-amerikanska motsvarighet DIA (som är större än CIA) och troligen också med CIA. MUST är med all sannolikhet en betydligt större organisation än Säpo och innehåller bland annat Kontoret för särskild inhämtning (KSI), som är mer känt under sitt tidigare namn IB.

Att internationella spionorganisationer och underrättelsetjänster ogärna samarbetar med polismyndigheter som Säpo är välkänt. Man föredrar självklart militära samarbetspartners. Detta framgick tydligt redan under IB-affären på 1970-talet. Det är en av de svårigheter som antiterroristbekämpningen i Sverige kämpar med. Att militära (ex DIA) och civila (ex. CIA) underrättelsetjänster ogärna samarbetar med polismyndigheter som oftast står under större demokratisk kontroll med mer insyn än vad som gäller de militära motsvarigheterna är väl känt.

Det är klart att CIA skaffar sig uppgifter från Säpo om de behöver. Eller utnyttjar deras tjänster om de vill. Men den andra vägen förekommer förmodligen ingenting sådant av nån större dignitet. För en del av Säpos jobb är ju normalt det som journalisten i SVD också skriver om, att stoppa olaglig underrättelseverksamhet och liknande i Sverige. Däri ingår att övervaka olika ambassader och deras olika agenter.

Intressant?
Borgarmedia: EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

159 kr hos Adlibris

Advertisements

3 Replies to “Säpos normala samarbetspartner är inte CIA”

    1. Vad menar du? rRykten? Jag hänvisar till en bok som skrevs för några år sen och som innehåller intervjuer med folk såväl från DIA, Secret Service som MUST och Säpo. Uppgifter som jag uppger till finns dessutom delvis eller helt bekräftade i fler statliga utredningar; Säkerhetstjänstkomissionens utredningar och rapproter såväl som Göteborgskommitténs. Jag har dessutom personligen pratat med svenska poliser som hade kontakt med US-amerikansk underrättelstjänst under Göteborg 2001. Jag känner däremot inte till några rykten.

Kommentarer inaktiverade.