Lundberg inte ens mäktigast om han tar över Industrivärden

Svenska Dagbladet menar att familjen Lundberg med Fredrik Lundberg snart skulle vara mäktigast i svenskt näringsliv. Påståendet saknar grund. För det första bygger det på att han någon gång i framtiden eventuellt skulle få kontrollen över investmentbolaget Industrivärden. Industrivärden är idag en av hörnpelarna i den svenska ägargrupp som brukar kallas Handelsbankgruppen. För det andra skulle Lundberg inte ens då bli mäktigast.

Den direkta anledningen till att SVD:s Andreas Cervenka sätter sitt helt grundlösa påstående om Lundbergs mäktighet på pränt är att Lundbergs köpt 10% av aktierna i Skanska. Aktierna har köpts av stiftelser och fonder tillhörande Handelsbankgruppen. Det betyder att den angivna siffran förmodligen handlar om andelen röster i Skanska. Med tanke på att Industrivärden sitter på 27% av rösterna är Lundbergs innehav ur maktsynpunkt betydelselöst En styrelsepost ger det förstås, men inte mycket mer.

Även om Lundberg nån gång skulle ta kontrollen  i Industrivärden som Cervenka spekulerar om så skulle det ändå inte innebära att familjen blev den mäktigaste inom svenskt näringsliv. Wallenberg skulle fortfarande har betydligt mer makt. I Handelsbankgruppen finns omkring  270 000 anställda i företag som SHB/Industrivärden kontrollerar själva eller tillsammans med annan ägare och cirka 100 000 anställda i bolag där man har ett begränsat minoritetsintresse enligt vad jag kunde få fram häromåret. Siffran har säkert ändrat sig något sen dess så 350 000 anställda totalt som SVD anger är nog en rätt rimlig siffra. Wallenberggruppens företag har cirka 1 miljon anställda. Lite fler om man säger så. Lite mer makt om man hellre vill uttrycka det så.

Cervenka kommer regelbundet med grundlösa och felaktiga påståenden om ägandet i svenskt och nordiskt näringsliv. Man kan undra varför han gör det? Förste förvillare kanske? Häromsistens var det ett påstående som i praktiken betydde att danska kapitalister inte finns av den anledningen att de kontrollerar sina företag via stiftelser.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

PS. Sen är det ju lite intressant att familjen Lundberg i likhet med kungahuset har vissa indirekta kopplingar till gangstervärlden och Milan Sevo. DS.

Advertisements

Ett Svar på “Lundberg inte ens mäktigast om han tar över Industrivärden”

  1. Pingback: Husson

Kommentarer är stängda.