Ratko Mladic gripen – det var på tiden

Slaktaren från Srebrenica, krigsförbrytaren Ratko Mladic, har äntligen gripits. Av serbisk polis. Att det dröjt så länge som 16 år handlar med all säkerhet om att han under långa tider skyddats av makthavare i Serbien. Det skyddet har säkert försvunnit sen några år tillbaka och nu är han gripen. Mannen som bär det yttersta ansvaret för massakern tusentals människor (uppemot 8 000 män och pojkar dödades) i Srebrenica i Bosnien år 1995.

Han kommer att ställas inför rätta i den internationella krigsförbrytardomstolen i Haag. Där borde också Saddam Hussein och Osama bin Ladin hamnat. Den typ av summariska rättegång resp. avrättning som USA ägnade sig åt i de fallen är ur ett rättssäkerhetsperspektiv inte acceptabla. Inte heller är USA.s agerande i de fallen acceptabla ur demokratisk synvinkel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements