Skamlös roffarkapitalism

Boknytt
Dansen kring guldkalven (extra)
Björn Elmbrant
Atlas pocket

Skamlös roffarkapitalism

Björn Elmbrant är en driven grävande samhällsreporter som med josefssonsk envetenhet borrar i den nutida ekonomisk-politiska historiens fördolda och smutsiga detaljer. Ofta analyserande demokrati, nyliberalism och globalkapitalism i böcker som ”Dom där uppe – Dom där nere”, ”Så föll den svenska modellen”, ”Hyperkapitalismen”, ”Modernitet kräver demokrati – elitism hör till det förgångna”.

Även ”Dansen kring guldkalven – Så förändrades Sverige av börsbubblan”. Den finns även som pocket ”Nu med nyskrivet material om finanskrisen 2008” (förord och efterord), som jag tittat på. Och det är en bild av skamlös roffarkapitalism som träder fram. Både vad gäller finanskris och klimatkris ignorerar kapitalet att resurserna är ändliga. Men kanske det nu ”går att ompröva de liberala heliga kor som gällt de senaste 30 åren”, hoppas Björn Elmbrant.

För som det är nu föraktar många nyliberala ekonomer politik och demokrati, som de enbart ser som ett hinder för marknadens och börsens diktatur. Ändå (eller kanske just därför) ger avreglerade ”fria” (finans) marknader ”oavbruten instabilitet och dramatiskt växande ekonomiska klyftor”. I USA står arbetarnas reallöner stilla sedan länge, medan de rika blir superrika.

När nu den ohämmade marknaden ”för femtioelfte gången misslyckats” borde socialdemokraterna söka sig åt vänster, menar författaren. Dags för FN och svenska staten att börja (åter)reglera marknaden.

Förra gången ”den ekonomiska liberalismen körde i diket” fick vi 30-talets fascism.
”Blir det en repris på den skräckfilmen? Det är de folkvaldas handlingskraft som avgör svaret”, avslutar Björn Elmbrant sin som vanligt lysande bok.

Hans Norebrink

Läs mer: EX1, 2, AB, HD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

39 kr hos Adlibris

Advertisements