Årets domedagssmitta

Varje år så måste media få orsak, hitta på eller få en verklig orsak, till att skriva om den nya domedagssmittan. Oftast överdriver media och är hysteriska kring epidemirisker och sjukdomar som inte är speciellt stora eller allvarliga. Så var fallet med fågelinfluensan och med svininfluensan.

Just nu är det ehec som är på modet. men i motsats till svininfluensa och den fågelinfluensa som kom till Sverige är ehec en riktigt farlig sjukdom, speciellt om man får komplikationen HUS (hemolytiskt uremiskt syndrom), med risk för skador på blodkärl och njurar. På allvar. Av relativt få smittade i Tyskland (247 stycken allvarligt sjuka konstaterade) har enligt uppgifter från tyska myndigheter tio dött och i Sverige vårdas flera personer intensiven.

Smittan har spridits via gurka från Spanien och de 36 hittills kända insjuknade svenskarna har troligen smittats i Tyskland. De svåra komplikationerna som kräver sjukhusvård och ibland intensivvård har hittills bara drabbat vuxna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements