Axcel – Danmarks största riskkapitalbolag

Del 11 av 12 i serien Riskkapitalbolagen

Axcel är Danmarks största riskkapitalbolag med 4 fonder om sammanlagt 10 miljarder danska kronor. Det gör ändå bolaget till en lilliput i jämförelse med de svenska private equity-bolagen EQT, Triton, Altor, IK Invest och Nordic. Största investerare är olika pensionskassor (40% av det satsade kapitalet) som exempelvis SEB, PFA, PKA, Industriens Pensionmed flera. Andra investerare är olika banker och finansföretag som SEB, Nordea, Argentum, AXA Private Equity, Partners Group, Equity Partners med flera. Dessutom familjen Hobohm-Hieltes Ernströmsgruppen, Kirk-Christiansens Kirkbi, familjen Larsens Jysk, Holch Povlsens Bestseller, Realdania och Wagram.

Totalt finns det 12 000 anställda i företag som ägs och kontrolleras av Axcel. Allra störst är smyckeföretaget Pandora med 5 000 anställda i hela världen. Därav 3 600 vid tillverkningsenheten i Thailand. Utver detta så äger Axcel bland annat BB Electronics med 700 anställda, Georg Jensen (1 100), IDdesign (900), Royal Copenhagen (600), JB Education (John Bauer-skolorna, 1 300 anställda) och Nordic Waterproofing (600).

Pandora delägs med Prometheus Invest ApS som äger 57%, ett företag i vilket Christian Frigast, Nicolaj Vejlsgaard och andra Axcel-partners är stora delägare. Axcel äger 32% och resten är fria aktier på danska börsen. En stor del av dessa aktier ägas av investerare i Axcels fonder som Kirkbi, Jysk och den ursprungliga ägarfamiljen i Pandora, Enevoldsen. Genom att samma personer som dominerar Axcel också äger Prometheus Invest så kan man ändå säga att Pandora kontrolleras av Axcel.

Den första fonden startades år 1995 av bland annat Christian Frigast med stöd från stora danska finansiella institutioner. Två av Axcels fonder är aktiebolag i sig själva och de två nyaste är kommanditbolag. Något som innebär att de inte är hemmahörande i skatteparadis utan i Danmark. Verksamheten sköt av ett managementbolag, Axcel Management A/S med 27 anställda och kontor i STockholm och Köpenhamn. Partners och delägare är Christian Frigast, Søren Lindberg, Jacob Thygesen, Nikolaj Vejlsgaard, Per Christensen, Vilhelm Sundström, Sigurd Lilienfeldt och Lars Thomassen. Managementbolagen har i likhet med i andra private Equityföretag del i vinsterna. I Axcels fall tillfaller 20% av vinsterna de som förvaltar fonderna.

Läs mer: Forbes, EVB, Business1, 2TV2_1, 2, EB, EPN, Børsen1, 2, 3, CFL, Sydsvenskan,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Herkules Capital – Norges största private equity-företagRiskkapitalbolag köper upp hamnbolag >>
Advertisements

2 Replies to “Axcel – Danmarks största riskkapitalbolag”

Kommentarer inaktiverade.