10 år sen Göteborg 2001 – Timbro visar dåligt omdöme

Del 2 av 6 i serien 10 år sen Göteborg 2001

I Göteborg 2001 så orsakade polisen några av de värsta våldsamheterna som ägt rum i Sverige  modern tid. Att det var polisens agerande som var huvudanledningen till att det blev så våldsamt står bortom allt tvivel. Det har konstaterats i ett otal böcker och i en statliga utredning att huvudansvaret för det som skedde ligger hos polisen. Naturligtvis är de aktivister som deltog i våldet ansvariga för att de gjorde det och mer än 60 stycken dömdes till straff. Huvuddelen av dem till fängelse. Fängelsetraffen var långt mycket hårdare än vid andra liknande domar och brott.

Ingen polis har dömts för något brott. Detta trots att man angrep två skolor där folk övernattade och grep eller omhändertog mer än 1 000 helt oskyldiga människor. De flesta omhändertagna tog på Hvitfeldtska gymnasiet. Schillerska stormades av nationella insatsstyrkan som normalt används mot mycket grova brottslingar och är tänkt att användas mot tungt beväpnade terrorister. Jag var en av de som omhändertogs på Schillerska och lades på marken i regnet. Jag låg där cirka 45 minuter, andra låg i 5 timmar på magen med armarna i nacken. Om detta har jag skrivit flera gånger, nu senast inlägget 10 år sen Göteborg 2001.

Vidare sköt polisen tre personer, varav en var mycket när att dö. Det var fösta gången på nästan 80 år som polisen sköt mot demonstranter i Sverige. Senaste gången innan dess var 1932 i Sandarne och Klemensnäs. Dessa polisiära övergrepp vill Timbro fira. Det tyder på mycket dåligt omdöme. Men vad annat kan man vänta av kapitalets propagandaapparat. Inget de gör kan tas som seriöst och inget de producerar kan antas vara seriöst.

Intressant?
Bloggat: Elin Grelsson,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< 10 år sen Göteborg 2001Göteborg 2001: Kalibers oseriösa undersökning >>
Advertisements
 • Anonym

  Polisen var INTE huvudorsaken till att de demonstrationerna urartade. Att polisen inte klarade av att hantera situationen tillräckligt bra och förvärrade situationen förändrar inte att de puckade aktivisterna är de som är de enda skyldiga till att upploppen överhuvud taget uppstod. Varför hade aktivisterna förberett vapengömmor med gatsten om de inte vill bråka? Eller menar du att aktivisterna blev provocerade av polisen, slet upp lite gatsten från gatan och kastade? Jag bodde i Göteborg och såg vapengömmorna i Linné utanför mitt fönster. I Linné urartade aldrig demonstrationerna, antagligen för att polisen hade tipsats om vapengömmorna och kunde bevaka dem. Då aktivisterna inte hade tillgång till gatsten längre, så uteblev upploppet. Konstigt, eller hur?

  • Jo, de var huvudorsaken. Det anser de själva också. Plus att det alltså i en räcka utredningar och böcker. Det är inget kontroversiellt att påstå det. Utan helt enkelt accepterad sanning.

   • Anonym

    Du bemöter inte det jag såg med egna ögon. Varför förbereddes vapengömmorna? Varför ha vapengömmor om man inte vill bråka? Vad tror du hade hänt om man inte hade tillgång till gatsten?

    • Eftersom den typen av påståenden är helt osanna. Det finns inget sådant belagt överhuvudtaget. Du hittar alltså bara på. Att du eventuellt såg gatstenshögar är inte ett enda bevis för nånting. De låg nämligen där för att arbete pågick och hade inget med demonstrationerna att göra alls. Det står i Göteborgskommitténs utredning om du vill ha en källa som du kanske litar på.

 • Pingback: 10 år sen Göteborg 2001 | Röda Lidköping()

 • Pingback: 10 år sen Göteborg 2001 - intervjuer och hågkomster | Svensson()