Hetsade till döds av polisen?

Vid en bilolycka utanför Karlskoga dog fyra personer. De färdades i en stulen sportbil och de kan enligt uppgift ha varit jagade av polisen innan olyckan inträffade. Den fråga man ställer sig i så fall är om inte olyckan orsakats av att polisen jagat bilen och biltjuvarna. Om det skulle vara så kan man väl säga att polisen faktiskt hetsat dem till döds.

En kusin till mig blev hetsad till öds på det sättet. Han var på rymmen från fängelse, han kom körande i en bil (jag vet inte om den var stulen eller inte). Polisen tog upp jakten på honom och han körde av vägen, Han hade inget säkerhetsbälte och dog. EN kvinnlig passagerare hade säkerhetsbälte på sig och dog inte. Stte så här utifrån var hela biljakten på min kusin onödig. Han var känd av polisen, han hade inte kunnat hålla sig från fängelse mer än kort stunder under hela sitt vuxna liv. Polisen skulle snart infångat honom ändå. Det fanns inget egentligt skäl att starta en biljakt.  Men det gjorde man och en människa dog.

På samma sätt kanske biljakten i Karlskoga var helt onödig. För inte är väl en stulen bil viktigare än människoliv och polisens eventuella biljakt i detta fall tog inte bara ett liv, utan fyra. Om det nu var polisens jakt efter biltjuvarna som orsakade olyckan. Att det var så kan i alla fall inte uteslutas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Lägg av!!! Polisen hetsar inte någon till döds. De som körde var väl fullt medvetna om vad de gjorde. De hade stulit en bil och försökte komma undan. Jag blir förbannad för att sådana här människor inte kan skilja på mitt och ditt. Jag har haft ett antal inbrottsförsök på min bil och stöldförsök på min motorcykel. Om någon stjäl min egendom och kör ihjäl sig på den är för mig helt likgiltligt. De får skylla sig själva. Det är bara synd om räddningstjänst och sjukvården som får ta hand om skiten efteråt.

  • Jo, det gör polisen om de startar helt onödiga biljakter.

   I det här fallet innebar det dessutom att bilen blev förstörd. Om vi nu som du tycker ska bry oss mer om saker än om människor sä är väl det kanske ett skäl som för dig borde var nog för att undvika biljakter. Bättre att få tillbaka grejerna hela än att de brinner up. Väl?

   Om du tror att man inte kan skilja på mitt och ditt när man stjäl nånting så tror jag du är mer än lovligt naiv och okunnig. Det är ju just för att man kan det och vill ha det som är ditt fast man inte har råd som man stjäl.

   • Är det bättre att biltjuvarna kör ihjäl oskyldiga som råkar befinna sig i vägen? Polisen har en omöjlig uppgift. Hade biltjuvarna kört ihjäl en barnfamilj skulle polisen fått skit för att de inte försökt stoppa dem. På dina argument verkar det som det är helt ok att stjäla något som någon annan arbetat och sparat till.

    • Det är bättre att biltjuvarna inte kör ihjäl nån. Om polisen inte jagat dem (om polisen nu gjorde det) så hade risken för att de skulle kört ihjäl någon varit liten. Betydligt bättre. Och det är naturligtvis inte okej att stjäla. Vilket jag inte heller på något sätt har påstått.

 • Anonym

  Bara bra att patrasket rensar bort sig själv. Ibland tror man nästan att det finns en gud…

 • Kriminella fick ännu en gång sitt straff direkt, vilket var mycket bra, för hade Polisen gripit dom så hade dom släppts samma dag och begått nya brott inom 1 timme. Så deras änglavakt hade nog passande tagit semester i förtid, vilket ju känns riktigt bra.
  Vad det gäller Polisen, så har dom givetvis inte hetsat dom, och om man har stulit något från någon annan, så skall man bara straffas !

 • Daniel Lönn

  Nu får det väl ändå finnas en gräns? Någon måtta på snedvrideriet får det väl ändå vara? Var och en har naturligtvis rätt till sin åsikt: och här kommer min. Jag vet inte om man ska skratta eller gråta när man hör talas om en sådan här olycka. Det eventuellt hemska är ju naturligtvis att en fin bild som tillhörde en icke ont anande på utomlandsresa. Men egentligen –idiotin otrotar sig själv, och bevis på det ser vi här. /*Borttaget, skrivet som provokation, upprepning av människoföraktande ståndpunkt i tidigare kommentar)*/ #AS

 • Följ kommentarsreglerna. Oneliners inte tillåtna, provokationer inte tillåtna. Upprepa inte vad som redan skrivits (exempelvis förakt för människoliv).

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Förresten… Vadå okunnig och naiv… för mig är det mycket enkelt. Hade inte dessa individer VALT att stjäla bilen hade de levt nu! Jag vill leva i ett samhälle där jag kan ha mina prylar ifred, jag vill inte gå på stan och riskera att bli rånad för att jag råkar äga något som någon annan vill ha! Låt mig leva mitt liv utan att jag skall behöva riskera bli ihjälkörd av biltjuvar och rattfyllon… Jag vill inte oroa mig för att någon skall bryta sig in i min bostad när jag inte är hemma.

  • Det är också korrekt. De bär också ett ansvar för att de dog. De stal bilen. Oacceptabelt.

   I övrigt är jag också överens med dig. Låt oss skapa ett samhälle där ingen behöver stjäla, där det inte finns fattig eller rik, Där det finns social kontroll och social sammanhållning För kvarvarande anledningar till brottslighet (psykisk sjukdom, psykopati osv så får vi behålla polisen och bid behov döma folk till psykvård och fängelse)

  • Samtidigt är vi väl eniga om att det inte ska vara dödsstraff för stöld? Och om en person är känd av polisen finns det ingen orsak till biljakt. Han kommer ändå gripas inom kort. Bilen är utan tvekan ett av de farligaste vapnen som finns. Enorm tyngd, dödar lätt om ngn stressad kör för fort. Det kunde lika gärna varit en oskyldig förbipasserande som dött.

   Bättre då att gripa personen när det finns mindre risk att orsaka skada.

   • Det är vi nog också eniga om. I alla fall du och jag. Om en person som är känd av polisen ertappas behövs ingen biljakt. Så var det med min kusin. Anledningen att de tog upp jakten var för att en polis kände igen honom. Det dödade honom. Han hade kunnat gripas i lugn och ro vid ett annat tillfälle. Det var liksom ingen ko på isen.

 • Vad skönt att vi är överens… Jag vill ha ett samhälle där det finns en social trygghet, ett skyddsnät, möjligheter för folk att utvecklas och arbeta.

  • Anonym

   Jag vill ha ett samhälle där var och en måste känna ansvar för det man gör eller inte gör. Att skylla på andra för sitt eget misslyckande eller neka till vad man gjort är numera alltför vanligt, Att göra brott är faktiskt frivilligt,  för man kan ju låta bli, eller hur?

   • Där är vi överens, men det är bar en del av problematiken. Att begå brott är också resultatet av misslyckande. Vårt misslyckande, föräldrarnas misslyckande, samhällets misslyckande, skolans misslyckande osv. Sådant är det upp till oss att åtgärda.

 • Anonym

   Skärp dig nu Svensson. Ibland är du väldigt partisk.

  För det första så står det i tidningsmaterialet att patrullen mötte bilen då den körde i hög fart och att de sedan vände efter men tappade den ur sikte på en gång. Exakt hur har hetsningen gått till i så fall? Om du nu inte har information som vi andra saknar, eller helt sonika skriver utefter ett eget tänkt scenario?

  För det andra så kan det inte vara ett frikort för en kriminell att denne sitter i eller på ett motorfordon. Om det vore så så skulle ohyggligt många dömda kriminella ha rena register. Om de visste att polisen aldrig jagar så skulle alla sticka, alltid. Och svenska polisens sex polishelikoptrar är knappast i närheten eller ens i luften så frekvent och landstäckande att de kan ersätta i biljakter.

  För det tredje så avbryts många jakter på grund av för stora risker för alla inblandade.

  • Pa Z: Så står det i en del tidningar. Det står annorlunda i andra. Men om det gått itll så som du skriver är vi överens.

   Om dina två andra stycken är vi överens.

   Jag tror också vi kan vara överens om att biljakter ibland får katastrofala resultat. Nog så svårt att veta innan och ack å lätt att veta efter.

 • Det kan finnas många orsaker till att de körde av vägen, oftast är det väl en kombination av olika omständigheter som leder till olyckan. Vi vet egentligen ingenting om varför bilen har sladdat av vägen. Att skylla det hela på att polisen skulle ha hetsat dom är helt orimligt. De mötte en polisbil och det är klart att blotta åsynen av polisen stressade väl föraren. Man kan inte säga att det var polisens fel att de mötte bilen och att polisen sedan skulle följa efter bilen var väl inte oväntat. Hade de inte gjort det hade de kritiserats för det och kanske även fått andra påföljder.

  • Halvard, du har rätt, men i vissa tidningar står det att polisen först jagade dem.