16 års fängelse för Elin Krantz mördare – rimligt?

Ja, det får man nog säga är ett rimligt straff i enlighet med svensk lag. Däremot tycker jag inte att livstids utvisning är rimligt med tanke på att mördaren vad jag förstår har barn i Sverige. Nu ska väl utvisningen visserligen ske efter att fängelsestraffet avtjänats och barnen lär ju vara rätt stora då så det kanske inte har så jättestor betydelse ändå, men det känns ändå som en orimlig åtgärd under de aktuella förutsättningarna. Domen motsvarar i stort set vad Nancy Tavsans mördare fick för det brutala mordet på Nancy Tavsan i Hjällbo.

Mordet på Elin Krantz skedde i september förra året i närheten av Temperaturgatans spårvagnshållplats i Länsmansgården och har varit mycket uppmärksammat.

Sen är det en anna fråga om straffet är rimligt såtillvida att det minskar risken för återfall hos mördaren, eller om det på något sätt förhindra återfall i brott eller minskar brottsligheten. Ur alla de synpunkterna är straffet naturligtvis helt meningslöst och orimligt. Det påverkar inte något av det. Elin Krantz mördare kan förstås inte begå några nya mord när han sitter inne, så just på det individuella planet har det förstås en viss betydelse, även om det knappast gör mördaren till en bättre person.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

23 Replies to “16 års fängelse för Elin Krantz mördare – rimligt?”

 1. Jag hoppas vid allt heligt att du inte har barn. Det har uppenbarligen inte slagit dig att hans egna barn måste skyddas från en person av den här sorten.
  Har du barn borde dessa omhändertas med omedelbar verkan då du sätter ditt patetiska vänstersvammel före skyddandet av din avkomma.
  Dock ska det påpekas att om jag känner den kvinnliga naturen rätt så har du möjligtvis faderskapet för barn men jag är högst tveksam till att det är dina gener involverade på något som helst sätt. Kvinnor är vanligtvis rejält skärpta när det gäller att välja far till barnen. 

 2. Sitter du på allvar och tycker synd om fanskapet? Varför skall han inte straffas på samma sätt som elins föräldrar straffas i resten av sina liv. dom kommer ALDRIG MER ATT FÅ SE HENNE. Så varför i helvete skulle inte livstids utvisning från Sverige vara rimligt?

  1. Det är nog inte så att någon tycker synd om gärningsmannen. Utvisning innebär ju kanske enbart att han inte kommer begå liknande brott i Sverige. Förhoppningen är väl att han inte kommer göra det någonstans.

  2. Det är nog inte så att någon tycker synd om gärningsmannen. Utvisning innebär ju kanske enbart att han inte kommer begå liknande brott i Sverige. Förhoppningen är väl att han inte kommer göra det någonstans.

 3. Om det verkligen är ”naturligt”, varför skriver du då ”naturligtvis”? Borde inte det naturliga redan vara uppenbart för läsaren? Om det alltså verkligen är ”naturligt”? Antingen så menar du att förolämpa dina läsares intelligens, eller så är du bara oärlig.

  1. Din kommentar är obegriplig.

   Men: Jag menar för förstås naturligtvis. Ett ord som betydelsemässigt inte har något samband med naturligt. Utan mer är en synonymt med självklart.

   Det hade varit extremt konstigt och felaktigt att det hela på nåt sätt skulle vara naturligt. Det betyder ju i enlighet med naturens regler. Som ju har väldigt lite med våra lagar och regler att göra.

  2. Din kommentar är obegriplig.

   Men: Jag menar för förstås naturligtvis. Ett ord som betydelsemässigt inte har något samband med naturligt. Utan mer är en synonymt med självklart.

   Det hade varit extremt konstigt och felaktigt att det hela på nåt sätt skulle vara naturligt. Det betyder ju i enlighet med naturens regler. Som ju har väldigt lite med våra lagar och regler att göra.

 4. Det du glömmer bort eller inte vet eller inte vill veta är att vissa människor föds med en disposition att begå sådana här brott dvs låg impulströskel och obefintlig empati. Han kommer aldrig att kunna rehabiliteras utan det handlar enbart om att ju äldre dom är desto mindre testosteron plus att kunskapen om konsekvenserna är större. Idag är fortfarande den psykologiska analysen digital dvs antingen frisk eller sjuk men i framtiden kommer detta att utvecklas mycket och straffen/vården/skyddet av oss andra se helt annorlunda ut. 

 5. Detta är facit på vänsterns upplösande av vår nation, kultur och utbytet av svenska folket.
  Säg nej till det mångkulturella våldssamhället och den kolonisering av VÅRT land som vänstern stödjer.
  Säg nej till fler av Ephraim Yohannez sort i VÅRT land.

 6. Otroligt att ngn kan känna empati för en mördare som inte bara grovt skändade en ung kvinna utan även mördade henne på ett brutalt sätt. Det antagligen inte första gången personen varit ute och våldtagit. Tänk sen att han bara kommer sitta max 10 år pga av 2/3 rabatten. Det så typiskt vänstern. Man ömmar för de kriminella och ignorerar eller skuldbelägger offret.

  Jag anser att straffet för lågt. Nu är det bra att han bara kommer sitta 10 år och sedan visas ut på livstid med tanke på att det kostar ung 5000kr/dygn att ha ngn inlåst i Sverige. Troligtvis kommer han därefter begå nya brott men då kommer en vistelse i ett utländskt fängelse snarare innebära en svår omställning. Så bra som han kommer ha det i ett svensk daltfängelse det kommer han aldrig mer kunna få uppleva. Det bästa vore om Sverige kunde skaffa ett avtal med det afrikanska landet där han kommer ifrån och låta mördaren får vistas där 16 år. Det däremot hade varit ett bra straff.

  1. Han kommer från USA. Och kommer att utvisas till USA. Hans föräldrar är väl troligen från Etiopien då han har ett kristet namn.

   Han är psykiskt frisk och de flesta människor (Inte alla) skulle kunna begå ett liknande brott. Missta ta dig inte på den punkten.

   1. Han är uppväxt i Etiopien och flyttade därifårn när han var 15, så Tomas hade rätt där.

    Han bodde bara 4år i USA coh vad jag kan se så har han inget medborgarskap där så han bör utvisas till Etiopien när han suttit klart.

   2. Nej, de flesta människor skulle absolut INTE kunna begå ett sådant brott, vad i all världen får dig att säga det? Därmed inte sagt att han är psykiskt sjuk, det är en definitionsfråga – förmodligen inte enligt de diagnoser vi har. 

    Tänker du inte alls att det kanske är BRA för barnen att deras våldtäktsmördarpappa inte är närvarande under uppväxten?

    1. Jo det skulle de. Det handlar som situationen. Man vet att i stort sett alla människor kan får still att tortera andra människor, att vara koncentrationslägerfångar, att i stort sett alla män kan våldta beroende på situation osv.

     Dvs alla människor kan begå liknande brott, vilket är vad jag skrev. Inte att alla människor skulle kunna begå samma brott i just samma situation som du påstår att jag skrev.

     På din fråga i andra stycket så är mitt svar nej. Genom att han sitter inne förändras inte risken att våldtas på något sätt (farligast för en kvinna eller flicka är i alla lägen hennes man eller pojkvän, inte främmande män). Nu anser jag ju inte direkt att det ska vara tillåtet med våldtäkt som du insinuerar. Du kanske skulle uttrycka dig lite mer nyanserat och läsa lite noggrannare?

     1. Jag har inte insinuerat att du skulle ha sagt att det ska vara tillåtet med våldtäkt, det är inte mitt intryck.

      Det jag däremot tycker att du verkar göra är att nedvärdera vikten av påföljder för mord och våldsamma sexuella brott mellan främlingar på ett sätt jag tycker är både världsfrånvänt och lite kallt.
      Självklart förändras risken att våldtas i NÅGON mån därför att våldtäktsmän som bevisats vara våldtäktsmän av princip låses in (och ännu viktigare, att mördare låses in.) Självklart löser det inte problemet med det mer vanliga och mindre dödliga sexuella våldet som du tar upp. Men vet du vad? Jag tycker inte det behöver göra det. Jag tror de här två sakerna har delvis olika rötter, och i vilket fall så är det en bra sak att ha en mindre överfalls-våldtäkts-mördare fri i samhället. Det kan helt enkelt inte skada. Vi kommer aldrig att kunna förebygga sådana fall 100% i något mänskligt samhälle – en av de få saker vi kan göra är att skydda oss mot dessa ovanligt empatistörda individer.

      På vilket sätt menar du att det är intressant i sammanhanget att alla människor hypotetiskt förmodligen kan förmås att göra något sådant? 
      Det är inte det vi låser in folk för. Det faktum att den här personen GJORDE det tyder på en  individuell variation som är såpass oroväckande för att det ska vara vettigt att hålla honom inlåst.

     2. Återigen. Jag anser att ska dömas till fängelse. Jag har aldrig hävdat nåt annat.

      Ingen föds dock till mördare eller våldtäktsman, det är bara trams. Det är dock en diskussion som är invecklad och som inte hör hemma här.

      Rent generellt har fängelsestraff ingen som helst effekt på mördare. De flesta mördare begår bara ett enda mord i hela sitt liv och det spelar ingen roll om de döms eller inte. Inte heller minskar fängelsestraff någon som helst brottslighet. Effekten av långa straff är bara marginell och kan bara avläsas på individuell nivå. USA har många gånger högre brottslighet än Sverige och har längre straff. Det finns inget som helst samband mellan långa och hårda straff och lägre brottslighet.

      Hur det är för hans barn och familj vet du inget om. Du vet dessutom inget om han psykiska status heller så sluta uttala dig om sådant.

      Sexton år i förhållande till normalstraffet för detta brott ett långt straff och det var det jag invände mot. Att det är så tror jag helt enkelt beror på att han är svart och att det finns rasism (inte nödvändigtvis medveten) inblandat. Det kan i ett individuellt fall finnas en vits med ett långt straff, men om en svart person döms till ett mycket hårdare än som normalt döms ut bör man fundera på om inte något är fel. I det har fallet tror jag att något är fel vad det gäller domen.

      Och nej risken att våldtas förändras inte ett dugg av att en person som våldtagit åker in. Inte heller förändras risken för mord för att en mördare åker in. I det senare fallet handlar det om just det faktum att mördare (som inte är gangsters, vilket gäller den överväldigande delen, 80-90% av mördarna i Sverige) i allmänhet aldrig återfaller. För våldtäkter så är en person obetydlig i förhållande till det stora antalet brott och obetydlig i förhållande till hur många vi är (det senare gäller ju också antalet mördade eller antalet våldtäktsoffer).

     3. Jag har absolut inte påstått att någon föds till mördare eller våldtäktsman. Att vi föds med individuella skillnader i hur mycket vissa upplevelser påverkar oss och åt vilket håll står däremot helt klart.

      Återfallsrisken är absolut inte densamma för ett sånt här brott som det är för de mer ”vanliga” mord du talar om. Det var inte en konflikt eller slutet på en långvarig sjuk relation. Det var ett sexualiserat överfall på en total främling. Det vanligare mönstret för en sådan individ är INTE att ge sig på en person en gång.

      Jag har inte uttalat mig mer än du har om hans psykiska status. Om du inte anser att ”empatistörd” är att gå för långt i sina uttalanden. Då kan du välja något du tycker är mer passande för en person som gjorde vad han gjorde. Han är absolut psykologiskt avvikande från de flesta människor. Hur länge han har varit det har jag inte uttalat mig om. (Att jag inte tror att det kommer att ändras särskilt snart är en personlig åsikt baserad på de studier jag läst som jag står för.)
      Jag har absolut rätt att uttala mig om att han inte bör ha kontakt med sina barn – samhället kan ta ifrån en person rätt till kontakt med sina barn på betydligt lösare grunder än ett sådant här brott, och det är i sin ordning.

      Jag vidhåller att det faktum att mördare och våldtäktsmän då och då sätts i fängelse gör samhället tryggare, särskilt för kvinnor, och denna dom är en del av detta faktum. 

      Jag skulle tro att domen var ovanligt hård helt enkelt därför att det var ett ovanligt utdraget och plågsamt mord, inte pga hans bakgrund. Kan ha fel där, jag har inte jämfört påföljder för liknande brott begångna av vita svenskar. 
      En sådan jämförelse är dock vad som skulle krävas för att jag skulle intressera mig för ev diskriminering här – inte en massa trams, som du säger, om att det är synd om honom för att han skiljs från sina barn. Det är det inte.

     4. Återfallsrisken för sexualförbrytare är högre än för mördare som du skriver. Det finns fall där det kanske inte finns nån annan möjlighet än livslång förvaring. Jag tror inte detta fallet är ett sånt.

      Om att vi föds olika är vi överens, om att uppväxten formar oss mer än generna är vi överens.

      Men att det blir tryggare är helt enkelt fel. Ett önsketänkande från din sida. Gör en statistsik beräkning och du inser också att det inte påverkar. Däremot kan det påverka upplevd trygghet. Dvs att det känns tryggare, även om det inte är tryggare.

     5. Du kanske tog bort min kommentar pga andra anledningar, då är det ju upp till dig. Men om det var pga längd så är min korta version:

      – Nej, ingen föds till mördare eller våldtäktsman. 
      – Den här typen av sexualiserade mord på främlingar har inte samma återfallsstatistik som ”vanliga” mord. Följaktligen finns en annan logisk grund till långa fängelsestraff för dem än för i stort sett all annan brottslighet. 
      – Principen att vi dömer alla mördare och våldtäktsmän vi har bevis mot till fängelse gör skillnad för folk, särskilt kvinnor, i samhället även om inte en enskild dom gör det.  
      – Överfalls-våldtäkts-mord är ett utmärkt skäl att fråntas vårdnad och besöksrätt till sina barn. 
      – Jag vet inte om rasism låg bakom det långa straffet, det är värt att undersöka, men isåfall genom att jämföra med domar för liknande brott begångna av vita svenskar. Inte genom att hävda att det är synd om honom som inte får träffa sina barn. 

 7. Det enda ”rättvisa” i sådana här fall är dödsstraff anser jag. Som det är nu kommer detta monster att kosta skattebetalarna mång-miljonbelopp innan han släpps ut. Vad får vi för dom pengarna? Är det ett ”straff” att sitta i ett svenskt fängelse när han antagligen kan leva ett bättre liv där än i hemlandet som en ”fri man”? På ett sätt tror jag rent utav att en direkt utvisning till hemlandet hade varit ett hårdare straff än att sitta frihetsberövad i Sverige med tillgång till telefon, TV och god mat m.m. gratis. Att någon kan tycka att utvisningen är ”orättvis” p.g.a. att han har barn, har jag ingen som helst förståelse för. Själv ser jag ingen större poäng med att han får sitta inlåst i ett svenskt fängelse. Eftersom hans familj troligtvis kommer att leva som parasiter på de svenska skattebetalarnas bekostnad resten av sitt liv, hade kanske det enda raka varit att deportera både mördaren och hela hans familj till landet de kom ifrån. 

 8. Så du tycker att han borde leva kvar i ett land där han inte är medborgare?
  I ett land där han har mördat och våldtagit?
  Du är nog den mest vrickade typen av människa som finns, ärligt talat.

  Vet du att han var efterlyst för sexbrott (och även i dömd för sexbrott) i USA INNAN HAN KOM HIT ?

  Kolla upp fakta innan du tycker synd om honom eller andra MÖRDARE.

Kommentarer inaktiverade.