Sex dagar i Göteborg 2001, dag 3 – den värsta dagen

Del 4 av 9 i serien Sex dagar i Göteborg år 2001

SEX DAGAR I GÖTEBORG
Dagbok
Anders Svensson

Dag 3 Torsdag 14/6

Hvitfeldtska

Cyklar ner mot Hvitfeldtska ungefär klockan halv 8 på morgonen. Allt är mycket lugnt på skolan. Går en sväng inne i skolan. Allt lugnt och stilla.

Vidare med cykeln mot Lagerhuset. Hjälper till lite i boendedisken och ringer lite samtal. Magnus dyker upp med information om att polisen omringat Hvitfeldtska. Han och jag har flera kontakter med polisen om detta. Skickar upp folk till skolan för att kolla läget. Ger AP (ett amerikanskt nyhetsteam) tillstånd att filma i Lagerhusets incheckningslokal. Samtidigt som jag nås av rapporterna från Hvitfeldtska ser jag också poliser samlas runt lagerhuset och Syndikalistiskt Forum. Efter kontakt med kontaktgruppen hos polisen försvinner de därifrån.

Äter lite och beger mig upp mot Hvitfeldtska för att se om jag kan genomföra ett planerat möte med demofunktionärer. Nu är klockan cirka halv två. Väl framme vid avspärrningarna vi Molinsgatan pratar jag med polisen om mitt ärende. Jag blir släppt igenom den första med ridande poliser men stoppad vid nästa linje. Då ringer jag Nordenstam och säger att jag vill in för att genomföra mitt möte. Han säger att han kommer att höra av sig inom 20 minuter. Jag väntar mellan polislinjerna, det dröjer nog 30 minuter innan han hör av sig igen. Då meddelar han mig att jag ska ta mig runt till andra sidan skolan, vid Viktor Rydbergsgatan, där flera av mina kamrater samlats. Jag lämnar Molinsgatan och meddelar folk att jag ska få komma in på det avspärrade området. Klockan är nu cirka halv tre.

Väl på andra sidan ser jag att inte bara mina kamrater finns där, utan också polisens kontaktgrupp. Mina kamrater är Helena T och Hans A från Attac samt Tord B (MJV/Göteborgsaktionen). Efter en diskussion om vilka som ska gå in för att sköta förhandlingarna blir det jag, Tord och Hans som går in. Vi får övertala Helena om att stanna utanför. Nordenstam ger oss omedelbart som vi går iväg ett första bud från polisen, ”Alla får gå ut om de låter sig visiteras”. Vi får också information om att vi kan ta det lugnt, att det inte är bråttom att få fram ett positivt resultat. Uppe vid infarten till Hvitfeldtska sätter polisen upp kravallstaket och polisens bud meddelas till de som redan nu vill komma ut men som nekats av polisen. Ungdomar börjar gå ut under överinseende från oss tre förhandlare. Därefter går vi in mot själva skolan. Efter att ha gått hela den långa gatan passerar vi två barrikader av bänkar, stolar och annan bröte som de innestängda lagt upp. Mellan dessa finns två högar med gatsten. Inget av detta fanns på morgonen när jag passerade skolan.

Inne på skolgården är det mycket lugnt, folk spelar flöjt och en stor grupp sitter och diskuterar. Vi tre förhandlare kontaktar så fort vi kan Annicka  som finns på skolan. Vi fyra har en kort diskussion om läget och inser snabbt att problemet är YaBastas skyddsutrustning som de vill ta med ut. I övrigt
är troligtvis kraven acceptabla för de flesta därinne. Vi går ut till stormötet på gården. Där sitter ungdomar och diskuterar i en mycket demokratisk ordning. Mötet leds av en kille i långa dreads. Han kallas av folk för mötesunderlättare men funkar som vad jag skulle kalla mötesordförande. Han fördelar ordet och håller ordning på talarna och manar regelbundet till att vi måste komma till ett beslut. Beslutet blir att acceptera de villkor som ställts men kräva att slippa bli visiterade samt att kräva att YaBasta ska få ta med sig sin utrustning. Dessutom beslutas att alla måste få gå, annars går ingen ut. Några få vill inte
lämna utan vill försvara skolan till varje pris. Beslutet fattas efter ganska långa diskussioner. Vi tar kraven till staketet och polisen. Hela tiden passerar ungdomar ut genom kravallstaketen. Polisen accepterar efter en kort diskussion att YaBasta ska få ta med sin utrustning ut men gör inte avkall på
visiteringskravet. Efter en ny runda med aktivisterna inne på skolan accepteras detta bud tveksamt av de instängda och av YaBasta. Efter detta gäller förhandlingarna hur visiteringen ska gå till och hur bilar ska kunna komma ut. Överenskommelse nås om att först kan de som går komma, sen kan bilarna följa därefter och köra till Chalmers parkering där folk kan hämta sina grejer från bilar och bussar. Nu deltar även Anton från YaBasta i förhandlingarna. Ya Basta erbjuds att visiteringen ska ske i skymundan så de inte ska känna sig chikanerade. Detta erbjudande har YaBasta svårt att ta men de lutar åt att acceptera det. Tillbaka hos polisen med detta erbjudande upptäcker vi att Nordenstam försvunnit. Vi får tillbaka honom men han meddelar bara att hans förhandlingsmandat är borta. Polisledning och åklagare har beslutat att alla som finns inne på skolan ska gripas. Vi meddelar detta till de innestängda och Hans och jag beslutar att lämna området. Tord stannar kvar. Göran Nordenstam ska hjälpa oss två ut. Vi hjälper en sista flicka ut från skolan. För Hans går det bra, men när jag klättrar över staketet trycker två poliser in mig i kravallstaketet med sina sköldar. Efter en stunds palaver får Nordenstam loss mig.

Jag, Hans och Nordenstam gåt upp mot Terrassgatan där det redan står ett antal civilspanare och ett antal civilpersoner. Göran Nordenstam uttrycker sin förtvivlan över den väg utvecklingen tagit. Vi studerar nu de innestängdas lilla demonstration (kanske 300). De ställer upp sig och tågar mot kravallstaketen på samma sätt som de tänkt göra utifall de blivit utsläppta. Först Ya-Basta, sen Gävle LS med fanor och banderoller och därefter vad som brukar kallas ”black block” och sist övriga. Många står också på höjderna som omger den lilla infartsgatan. Cirka fem meter från kravallstaketen stannar de. Några minuter går, därefter gör YaBasta flera stycken utbrytningsförsök. Kravallstaketen ger vika och det ser ut som det är fritt fram. Jag försöker teckna till Annicka när jag får syn på henne därinne att det står mängder med poliser bakom containrarna som polisen ställt upp runt skolan. En kvinna går sakta fram och tar en titt bakom containrarna. Vi ser Tord dyka upp igen. Han pratar med polisen, grips och förs bort. Hans rusar ner för att få honom fri igen. Tord går in på skolområdet igen efter att han släppts. Allt är lugnt. Civilspanarna runt mig är mycket intresserade av mina telefonsamtal.

Jag hör civilspanare och andra poliser diskutera en inbrytning från polisen och hur den ska gå till. Det är viktigt att säkra höjderna bredvid vägen säger dom. Alla som finns kvar på skolan ska gripas är en annan information som jag hör. Allt är fortfarande lugnt och jag beslutar att lämna området för att fullgöra mina skyldigheter i Bushdemon. Klockan är nu omkring 17.00.

Bushdemon

När jag anländer till Stora Teatern tar jag kontakt med Martin (SP), Bengt  (Proletären FF) och Ulf (KPML(r)). Får en armbindel och tar täten i demon tillsammans med Martin. Det är mycket mer folk än jag väntat mig. Tåget går iväg. Det är journalister och fotografer i vägen. Vi får jaga bort dom. Vi gå mot
Vasaplatsen. I hörnet av Vasavägen/Nya Allén står en buss och en spårvagn i vägen. Kaos hotar men det löser sig. RS (Rättvisepartiet Socialisterna) försöker hela tiden påverka demoledningen att leda demonstrationen upp mot Hvitfeldtska istället för mot Götaplatsen. Den fortfarande innestängde Tord B avråder från den typen av äventyrspolitik. RS blir mycket upprörda över att demoledningen hela tiden avslår deras inviter. Vid Vasaplatsen blir det ändå en utbrytning ifrån det s.k. svarta blocket. Detta ser jag inte själv utan får senare en rapport från Lars Henriksson. I täten av demon där jag är har vi fortfarande problem med fotografer som står ivägen.

Väl framme vid Götaplatsen kan vi verkligen se hur stor demon är. Vi får rapporter om oroligheter längre ner i demon. Vi skickar dit mer vakter. Lars H och polisen rapporterar senare att några av polisens kontaktgrupp höll på att råka riktigt illa ut, men han lyckades avstyra det hela tillsammans med vakter från Attac.

Uppe på podiet fortsätter RS sina försök att splittra demonstrationen. Detta trots att demoledningen står i ständig kontakt med Tord inne på den inneslutna skolan och han avråder från ett sådant agerande. Efter kontakter mellan Elin S och Tord beslutas att istället kalla till möte på Schillerskas gård. RS vänder sig upprört mot detta beslut. Marita kommer upp på podiet och jag ber henne skaffa mat. Sen när hon kommer med den kan jag knappt äta den. Har ett snack med fotografer och journalister från AP när jag kör bort dem från platser framför podiet. Lånar en tröja av Lasse eftersom jag fryser.

Efter mötets avslutning beger jag mig från podiet till Viktor Rydbergsgatan upp mot Hvitfeldtska skolan då jag sett en stor folkmassa bege sig dit.

Utanför Hvitfeldtska

På plats nedanför Hvitfeldtska i den lilla parken bakom Länsarkivet är allt lugnt. Efter en stund bränner några ungdomar en amerikansk flagga. Informationen från de innestängda på skolan är att det fortfarande finns 60 personer på skolan, barrikaderade i en av skolbyggnaderna. Klockan är nu omkring 21.00. Helt plötsligt uppenbarar sig två av de innestängda uppe på containrarna. Detta leder till att folkmassan pressar polisen upp mot Johanneberg och snart finns inga poliser i den lilla parken.  Fler innestängda kommer upp på containrarna, hoppar ner på utsidan och springer från platsen. Polisen återtar med hjälp av ridande poliser det utrymme de förlorat. Under denna episod slängs ingenting mot polisen. Jag går runt bland de församlade och på en plats hittar jag några maskerade som försöker bryta upp sten. En medelålders man är med dem och uppmanar dem till detta. Samme man återkommer flera gånger under kvällen för att försöka få mig att få folk att agera kraftfullare mot polisen. Jag frågar de maskerade om de vet vem mannen är och om han möjligtvis är polis. De svarar att vem som helst kan vara polis. Jag får intrycket att den ende äldre bland de svartklädda är civilspanare (polis).

Istället för att hetsa mot polisen agerar jag ihop med Lasse och andra vakter från SP och SAC för att få folk att lugna ner sig. Vid ett senare tillfälle tar sig ytterligare ett tjugotal personer ut från inringningen. Vid detta tillfälle kastas flaskor och pinnar mot de poliser som försöker hindra folk att ta sig ut. Flera personer omhändertas av polis vid detta utbrytningsförsök. De som kommit ut rapporterar att det troligtvis inte finns fler än högst 15 personer kvar på skolan nu. En stor samling polisbilar kommer körande upp mot ryggen av folksamlingen. Vi uppmanar folk att lämna platsen och avviker själva
därifrån. Jag går till Lagerhuset för en avstämning av läget med andra. Vi beslutar att fortsätta med våra planerade aktiviteter som om inget har hänt. Efter denna avstämning tar jag en taxi hem.

Rapport från Vasaparken

Hemkommen träffar jag min son och min bror Leo. De har saker att berätta från Vasaparken. Simon var i Vasaparken tills Bushdemon skulle börja och agerade hela tiden för att folk inte skulle kasta sten. Leo befann sig i Vasaparken när svarta blocket bröt sig ur bushdemon. Detta hade han gjort sedan middagstid. Vidare hade min bror blivit hotad av en polis med draget vapen. Denna polis hade nr 9574. Flera vittnen finns. Jag rapporterar detta till Annicka och Örjan via telefon. Överenskommer med Martin att träffa honom kl 8.00 på Götaplatsen nästa dag. Lägger mig.

Anders_S

Intressant?
Borgarmedia: ABGP, GP123DN1234SVD1234567,

Läs även andra bloggares åsikter om 

Series Navigation<< Sex dagar i Göteborg år 2001, dag 2Sex dagar i Göteborg 2001, dag 4 del 1 – Avenyn och Nej till EU-demon >>
Advertisements