Farligaste länderna för kvinnor

Afghanistan, Kongo, Pakistan, Indien och Somalia anses av FN vara de fem absolut farligaste länderna för kvinnor att leva i.

Våld, obefintlig sjukvård och en brutal fattigdom gör att kvinnorna i Afghanistan är värst utsatta. Enligt FN:s barnfond Unicef är risken för en afghansk kvinna att dö vid barnafödande en på elva. Mellan 75 och 80 procent av kvinnorna blir bortgifta i tvångsäktenskap eller arrangerade äktenskap.

Enligt FN sker 400.000 våldtäkter varje år i Kongo som ligger tvåa på listan över de värsta länderna för kvinnor..

Pakistan hamnar på tredjeplats på grund av bland annat barnäktenskap och syraattacker och stening som straff om kvinnor bryter mot de kulturella reglerna. 1000 kvinnor dödas i landet i så kallade hedersmord varje år.

På fjärde plats på denna föga hedrande lista hamnar Indien. Orsakerna är de många barn som dödas vid födseln för att de anses ha fel kön och en omfattande trafficking och människohandel. Enligt en FN-rapport ”saknas” 50 miljoner flickor under det förra århundradet (1900-talet) på grund av alla barnamord. Den förre inrikesministern har uppgett att 100 miljoner kvinnor årligen inblandade i trafficking i Indien. Tre miljoner kvinnor är prostituerade, varav 40 procent är barn.

Somalia kommer på femte plats på grund av hög dödlighet vid barnafödande, våldtäkter, könsstympning, usel utbildning, fattigdom och brist på hälsovård.

Alla de fattigaste länderna präglas av extrem fattigdom, de flesta av krig och all av men mycket patriarkalisk kultur.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements