Sex dagar i Göteborg 2001, dag 5 del 2 – Schillerska – det värsta övergreppet

Del 8 av 9 i serien Sex dagar i Göteborg år 2001

SEX DAGAR I GÖTEBORG
Dagbok
Anders Svensson

Schillerska III

Går upp till Schillerska igen. James är där och sköter sjukvården. Hör fler rykten om mötet på Järntorget som ska var klockan 19.00. När RS möte är slut frågar jag om de har kallat till nåt möte på Järntorget. Det har dom inte. Ringer då Attac från mitt återupprättade kontor i Expeditionen på skolan. Ber dom skicka funktionärer till torget för att köra bort folk och säga att det inte blir nåt möte. Elin organiserar upp detta och meddelar mig att de blivit gjort. Efter samtal med skolvärden Thom konstaterar vi att hela historien med 150 tyskar är tagen ur tomma luften och inga fler ska bli inbokade för att sova på Schillerska. Ringer Rune Carlsson och meddelar detta. Går runt på skolan. Annicka har anlänt till sjukstugan. Hittar ett par knarkare i trappen. Försöker köra ut dom. Misslyckas med det.

Kartan (Ritningen)

Får erbjudande om att sova i en av sovsalarna. Accepterar och söker mig dit. Hinner aldrig sova då Thom kommer upp, han har Rune Carlsson i luren, jag tar över samtalet och går till kontoret, Rune vill att vi ordnar fram en ritning på skolan till polisen. Jag säger okej och ber om namnet på den polis som begärt ritningen. Polismannens namn är Magnus van den Bourg och jag får ett nummer att ringa. Thom tar över samtalet igen och han får besked av mig att han kan lämna ut en ritning. (jag kallar det hela tiden för karta när jag pratar). Jag går därefter runt i skolan och pratar med folk om att polisen ska komma och hämta en ritning. Detta får en del människor att få panik. Dom rusar ut genom nödutgångar och annat innan jag hinner lugna dom. Jag lugnar folk och får tillbaka dom. Knarkarna försvinner. Efter att ha pratat lite till med folk resulterar det i att omkring 40 personer lämnar skolan. Jag avråder dem att gå till Järntorget. Fixar mig lite mat från Rampenplan.

Tiden går, Thom är borta, några frivilliga från kommunen är borta och jag får nu agera bovärd. Lämna ut nycklar etc. James får ta över den sysslan en stund. Ser till att de stora ytterdörrarna blir låsta. Det har nu gått så lång tid att jag undrar var Thom blivit av. Jag ringer därför till polisen och ber att få tala med Magnus van den Bourg. Jag blir omedelbart kopplad till honom. Han svarar och jag hör att han är i ett rum med många människor, stabsrummet tänker jag då. Jag presenterar mig och frågar om han fått kartan. han blir alldeles konfys och frågar vem jag är. Jag presenterar mig igen. Han blir förvirrad och lägger ifrån sig luren. jag hör honom skrika ut över lokalen där han är: ”Hur fan har Göteborgsaktionen fått reda på att vi ska ha en karta, nu får vi ställa in allting.” Han återkommer därefter till luren och ber mig förvirrat att kontakta Gunilla Gevreus från kontaktgruppen. Han har inte hennes nummer, men jag lugnar honom och säger att jag redan har numret. Försöker ringa henne, men det är upptaget. Ringer Rörbäcken (kontaktgruppen) och berättar vad som hänt. Ringer Nordenstam och berättar samma sak samt meddelar att vi på skolan har beslutat att frivilligt gå ut om polisen önskar det. Om det ska bil en insats mot skolan är det bättre att meddela mig först så att jag kan förbereda folk säger jag. Går återigen runt på skolan. Känner mig väldigt trött. Kontrollerar de stora dörrarna flera gånger. Ser en stor mängd poliser köra förbi i bussar och bilar. De ser ut att var på väg mot Järntorget. Ringer Ronnebro och frågar vad som är på gång. Han säger att han är på väg till Järntorget och ger mig sen en beskrivning av en tysk de vill ha tag. Det viktigaste kännetecknet på denne är hans gula hår (färgat). Jag säger att jag ska titta efter en sådan person och frågar vad jag ska göra om jag hittar honom. Han säger att jag ska ringa honom så kommer han in själv i skolan och tar honom. Vi lägger på. Några vakter från ett vaktbolag (bruna uniformer) anländer till skolan. Jag kontaktar dem och jag visar dem lite runt i skolan samt ger dem en ritning på skolan. de kollar sen alla salar, nödutgångar och fönster för att se om allt är helt och det inte är för mycket folk nån stans. Går runt lite igen och får in rapporter om att Järntorget är omringat av polis. Nås av rapport att Hans A är där för att förhandla. Beslutar mig för att slagga lite och lägger mitt huvud mot skrivbordet. Somnar så sött.

ONI (Nationella Insatsstyrkan)

Vaknar av ett brak och stirrar mot dörren. Där står militär med ett ett automatvapen riktat mot mig. Ovanpå vapnet finns en lampa monterad som lyser mig i ansiktet så jag inte ska kunna se klart. Han skriker att jag ska titta bort, han skriker att jag inte får ta något när jag famlar efter mina glasögon. Han skriker att jag inte får röra mig. Efter en liten stund säger han till mig att sätta händerna i nacken, att resa mig och gå sakta baklänges ut ur rummet. Mitt ena ben sover och jag tänker att om jag ramlar eller trampar snett kommer han att skjuta mig. När jag är framme i dörren tar han tag i mig och trycker ner mig på golvet. Samtidigt skriker han regelbundet att jag ska titta ner och ha händerna i nacken. Får ligga en stund på golvet, tunga skor går omkring, blir sen flyttad en bit. Efter en kort stund igen kommer någon och befaller mig att resa mig samtidigt som han säger att jag ska titta i golvet. Det verkar som om de hela tiden agerar så att vi inte ska se vilka de är. Jag leds till en plats ovanför de stora trapporna i skolan där jag slängs ner på golvet igen. Ligger där en stund varefter jag hämtas av några som jag upplever vara vanliga poliser. Jag släpas ner för trappan och ut på gården där det redan ligger många människor uppradade på den blöta marken. Jag slängs ner i kanten av en rad och hamnar med magen bar i vätan. Hör hela tiden polisen skrika och gorma saker som ”Visa ingen barmhärtighet med de svinen”, ”Jävla terrorister”. De skriker också hela tiden åt folk att hålla käften, att ligga still och till utlänningarna diverse okvädningsord. Har ingen person på min vänstra sida, bara en på min högra. Jag hör dem säga att nu har vi hittat en till, nu har vi tagit totalt 78 stycken. Efter en stund går de runt och
skriker en fråga om man är svensk. När de kommer till mig och jag svarar svensk rycks jag upp och förs iväg till en vägg där jag får stå med händerna mot väggen för att visiteras. de två poliser som sköter detta verkar ganska lugna. Får ta upp min leg själv ur plånboken. Frågar dem vad som händer med utlänningarna. De säger att de som inte är svenska kommer att gripas och föras till häktet. Jag kräver att få bli gripen också för jag vill övervaka vad som sker med utlänningarna. Vi ska se vad vi kan ordna säger dom. Därefter förs jag iväg till en maskerad polisman med videokamera. På väg dit möter jag Annicka och vi hejar på varandra. Jag videofilmas och han som gör det säger hela tiden en massa förolämpningar och försöker provocera. Han frågar var mina glasögon är. Därefter förs jag ut på Karl Gustavsgatan och blir tillsagd att gå rakt söderut. Trots det svänger jag på Engelbrektsgatan för att ta mig till Lagerhuset. Passerar därvid en linje med kravallpoliser bakifrån. Ute på Viktoriagatan träffar jag två av Simons kompisar och ber att få låna en telefon av dem. Ringer hem till Simon och säger vad som hänt. Kompisarna säger att de under dagen tagits två gånger av polisen. Går vidare mot Lagerhuset, möter en fotograf från GP och i hörnet med Vasagatan några journalister.

Lagerhuset I

Tar mig på något sätt till Lagerhuset. Känner mig mycket sliten och trött. De unga attacarna på plats vet inte riktigt hur de ska hantera situationen. Merete får besked från Röda Korset om 15 chockskadade som de har svårt att ta hand om. De undrar om vi kan hjälpa till från Göteborgsaktionen. Ringer efter Martin. På nåt sätt tar han sig ner. Även Jörgen H dyker upp. De fixar intervjuer med Ekot, TT, GP, TV4 och ett annat filmteam lett av Alexandra Wolf. Jag berättar om attacken mot Schillerska och nämner flera gånger Nationella Insatsstyrkan. James dyker också upp i lokalen. Han blir också filmad och intervjuad. Elin tar hela tiden hand om mig, leder runt mig, hjälper till med att arrangera filmningen. Martin organiserar upp människorna i lokalen på ett större plan. Jörgen och Martin drar när alla intervjuer fixats fram. Efter filmningen så säger Elin att hon tänker skicka hem mig för att sova. Filmarna är uppenbart skrämda och skärrade av det de hört och varit med om under Göteborgsdagarna. Elin försöker fixa taxi, ringer hem för att meddela att jag är på gång hemåt. Marita försöker också fixa taxi. Elin får till slut tag på en kille långt ute i Angered som låter sig övertalas att komma in till stan eftersom det är demonstranter han ska köra. James åker med i taxin och vi kör över Sahlgrenska och Södra Guldheden för att komma hem.

Anders_S

Hela dagboken från Göteborg 2001 finns publicerad i ett stycke. Jag kommer dessutom att under denna vecka att på rätt datum publicera avsnitten ur dagboken för det datumet. De första dagarna skrev jag inte så mycket, men det skulle bli mer.

Det som hände på Schillerska och dess konsekvenser för mig efteråt har jag skrivit om i ett eget inlägg, En annan värld – 10 år sen Göteborg 2001.

Intressant?
I media: SVD, SR, ETC, Internationalen1, 2, Arbetaren1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, DK,
Läs även andra bloggares åsikter om ,  ,  ,  

Series Navigation<< Sex dagar i Göteborg 2001, dag 5 del 1 – den största demonstrationenSex dagar i Göteborg 2001, dag 6 – dagen efter >>
Advertisements