Åtal i omfattande svartjobbshärva i Göteborg

Del 16 av 27 i serien Maffia och företagande

Veckan efter midsommar beräknar åklagare Anders Berndtson-Sandell vid Ekobrottsmyndigheten med att väcka åtal mot huvudmannen i en omfattande svartjobbshärva i Göteborg. Huvudmannen är en 61-åring som suttit frihetsberövad sen 5 april. När huvudmannen åtalats kommer det efterhand att väckas åtal mot bolag som förmedlat och eller använt svart arbetskraft. Däribland ett bolag som arbetat åt Göteborgs spårvägar. En hög tjänsteman vid Spårvägen är också inblandad i härvan och misstänkt för grov trolöshet mot huvudman alt. grovt bedrägeri.

Den aktuella svartjobbshärvan är bara en av många i Göteborg där muthärvor och svartjobbshärvor numera duggar tätt. Så är det också i övriga Sverige. Det hela är en konsekvens av avreglering, upphandlingssystem, vinststyrning och privatisering. Med ökade möjligheter att sko sig på olika uppdrag så ökar antalet bolag som kör med svart arbetskraft och andra illegala metoder. Vinststyrningen, privatiseringen, upphandlingen osv ökar helt enkelt möjligheterna till brottslighet och ökar därmed denna typ av brottslighet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< 12 dömda för ekobrott – flera av dem kopplade till Hells AngelsMuthärvan i Göteborg – hot mot kritiker >>
Advertisements