Norsk bedragare fick 18 års fängelse i Sverige

Del 12 av 22 i serien Bedragare och fifflare

Den norske svindlaren, fifflaren och bedragaren Philip Holst-Cappelen har i Stockholms tingsrätt dömts till 18 års fängelse för brutala frihetsberövanden av två affärsmän i Sverige, en riskkapitalist med koppling till EQT och Investor i Stockholm och en affärsman i Göteborg och sedan råna dem på minst 15 miljoner:

Den 4 september förra året hittades en 47-årig finansman och mångmiljonär fastkedjad i sitt sovrum i en våning på Strandvägen i Stockholm. Han var chockad efter att ha hållits fången i sitt hem i tre dygn.

Holst-Cappelen hade tvingat honom att föra över tolv miljoner kronor och sedan försvunnit. Finansmannen var norrmannens andra utpressningsoffer på kort tid. Några månader tidigare hade en göteborgare tvingats lämna över 3,6 miljoner kronor.

Dessa brott skedde i mars och augusti 2010 och i slutet av året greps tre medlemmar i ligan. Philip Holst-Cappelen själv hann fly utomlands, men greps senare i Spanien och utlämnades till Sverige. En av de fyra friades helt i rätten, två dömdes till fängelse för bland annat människorov och penninghäleri i en tidigare rättegång. Holst-Cappelen själv fick alltså 18 års fängelse för människorov, grovt rån, övergrepp i rättssak och olaga hot. Han dömdes också att betala 14 miljoner i skadestånd:

Philip Holst-Cappelen döms till maxstraffet, 18 år. Han utvisas även från Sverige utan tidsbegränsning.

I februari kom domen mot Philip Holst Cappelens tre kompanjoner. Den indonesiske pojkvännen dömdes för penninghäleri till två år. Mannen som hjälpte till vid kidnappningen i Göteborg dömdes till fyra års fängelse för människorov. Medhjälparen i Stockholm som kartlagt riskkapitalisten innan Philip Holst-Cappelen gjorde sin stöt, friades helt. Endast domen mot pojkvännen har vunnit laga kraft.

Philip Holst-Cappelen döms även att tillsammans med en av sina kompanjoner betala ett skadestånd till finansmannen i Göteborg på 1,5 miljoner kronor för kränkning och psykiskt lidande. Han ska även betala 10.000 euro plus ränta för pengar som han tagit från mannens bankfack. Han ska även själv betala 150.000 kronor till samme man plus 44.000 kronor till hans bolag.

Philip Holst Cappelen ska även betala 250.000 kronor till riskkapitalisten i Stockholm för kränkning och psykiskt lidande samt 11,7 miljoner kronor till staten.

Det är inte heller de första brotten som Philip Holst-Cappelen begått. Han var redan när brotten begicks i Sverige efterlyst i Norge för att han tillsammans med 15 andra män lurat av 50 norrmän sammanlagt 12,2 miljoner norska kronor i ett stort svindleri. Svindlarligan kallades i norsk media för ”Plastic Fantastic” då man bland annat använde sig av förfalskade kreditkort. Bland de lurade rika norrmännen fanns bland annat färgföretaget Jotuns grundare Odd Gleditsch, mäklaren Lars Nordby i investeringsbanken Pareto Securities samt redarna Niels Gregers Stolt-Nielsen, Camilla Marianne Grieg og Jan Haudemann-Andersen. Han är också nämnd i samband med annan typ av mer våldsam brottslighet. Men som beställare av mord snarare än utförare.

Han började sin karriär med att stjäla kreditkort från personer som liknade honom själv. Redan år 2000 blev han efterlyst genom Interpol i hela Europa. Då hade han svindlat till sig mellan fem och sex miljoner norska kronor från rika finansmän. År 2001 greps han av polisen på Kastrups flygplats när han uppgav sig vara Cubus-direktören Marius Varner  och år 2002 dömdes han till fyra och ett halvt års fängelse och dömd att betala 21 miljoner norska kronor i ersättning.

I samband med brottet i Stockholm kartlades också andra affärsmän i Stockholm och då använde Horst- Cappelen Sheraton som bas för sin verksamhet:

Den 47-årige norrmannen Philip Holst-Cappelen anländer med limousine från Hamburg till Sheraton i Stockholm. Med sig har han en reskassa på 400.000 kronor i kontanter.

En svit är bokad fram till den 5 september av Holst-Cappelens medhjälpare, en 31-årig diversearbetare från Göteborg.

Till Stockholm anländer en tid senare också en man som beskriver sig som Holst-Cappelens pojkvän, en 32-åring född i Indonesien. Det är denna trio som utgör kärnan i utpressarligan, enligt polisen.

Philip Holst Cappelen hette från början André Simjak och har bytt namn flera gånger. Jag antar att sådant är bra för svindlare.  Först bytte han till Andre Christian Wilhelmsen och därefter till Philip Sigval Bergersen. Namnbytena har skett till namn som har likheter med rika norska släkter som Wilhelmsen och Bergesen. Även Holst Cappelen är ett sådant namn (Cappelen är ett av Norges mest kända bokförlag)

Intressant?
Borgarmedia: EX1, 2, 3, 4, RT1, 2, 3, 4, 5, 6, Hegnar,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Bidragsfuskaren Thomas MöllerTaxififfel, Martin Bynger, Sardar Albarzindji >>
Advertisements