Den som idag tror att Saab kan överleva måste vara korkad

Ändå ser man att kommunföreträdare och fackliga representanter säger att de tror Saab. Det är ett uttryck som uppenbarligen saknar mening och om det inte är så att fack- och kommungubbarna är dumma i huvet eller får betalt för att säga dumheter så är det helt obegripligt att de hela tiden säger att de tror att Saab ska överleva. Företagsledningen uttalar sig å andra sidan inte alls och i styrelsen har fackrepresentanterna och juristen Kristina Geers lämnat Victor Muller ensam. Journalister och så kallade experter hittar på möjligheter som inte finns. Och anställda får ingen lön.

Saab är slut. Regeringens agerande har sörjt för att man inte inom en snar framtid kommer att kunna använda lokalerna till att tillverka något annat än blir. Hade regeringen valt en annan väg än att föröka rädda en dödsdömd biltillverkare genom skumma lurendrejare så kanske läget hade varit annorlunda. Istället för att hjälpa till med stoppa pengar i fickorna på Victor Muller och Vladimir Antonov hade regeringen kunnat satsa pengar på en omställning till klimatvänlig produktion.

Saab kommer inte att överleva. Fackets och kommunpolitikernas agerande har inneburit att kampen för jobben och för en alternativ produktion helt har uteblivit. Man har hjälpt den svenska regeringen och fifflaren Victor Muller med att slå dunster i ögonen på folk. Man har lurat de anställda på Saab Automobil att företaget haft en chans att överleva som biltillverkare. Den chansen har aldrig funnits. Istället för att organisera de anställda kollektivt i kamp för jobb har man agerat ombud för företagsägaren. Det är inte det som facket ska vara till för.

Det ser nu att bli samma för Saab som det en gång blev för Rover i Longbridge. Tillverkning av gamla modeller i Kina och nedläggning av fabriken i Trollhättan. Efter att et gäng fifflare och lurendrejare stoppat pengar i sina egna fickor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements