Grekland – generalstrejk och …

På tisdag och onsdag stänger den fackliga konfederationen i Grekland ner arbetsplatserna i hela Grekland. Det blir generalstrejk med anledning av att landets parlament tisdag ska rösta om nästa fas i krispaketen. Den svenske hamnarbetaren Erik Helgeson, på plats i Grekland med anledning av Ship to Gaza, skriver så här på sin blogg:

Många greker som man pratar med härnere menar att det är en ödesdag. Protesterna på Syntagma-torget och på andra platser runtom i landet har hittills i stora drag varit fredliga. Polisen har inte heller kunnat besvara de flytande folkmyllret med våld mer än vid ett fåtal tillfällen. Nu menar många grupper att tisdag är sista chansen för regeringen att visa att de lyssnar till folket, annars är tålamodet slut. Det går vilda rykten om att folkmassorna annars kommer försöka storma parlamentet och att många människor kan komma att överge icke-våldsstrategin.

[…]

Diskussionerna kring torget handlar nu om drastiska lösningar, där en del vill vill att regeringen ska lämna euro-området och vägra att betala skulderna till de egna finansinstituten. Då kan bankernas aktier falla så kraftigt att de går i konkurs och kan köpas upp av staten. Eftersom staten i det läget äger sina egna skulder kan man då skriva av dem och börja från noll. Modellen är lånad från Sydamerika, där flera länder i svåra ekonomiska situationer ställt IMF och andra internationella ekonomiska institutioner åt sidan.

Ett exempel på ett sydamerikanskt land som lyckats med en liknande ekonomisk strategi är Argentina. Argentina ställde in de flesta skuldavbetalningar år 2001, vägrade följa IMF.s dekret, införde kontroll av kapitalrörelser, drog in pengar genom exporttullar på jordbrukssektorn och stimulerade ekonomin genom stora investeringsprogram i infrastruktur och bostäder. Man devalverade också valutan varvid man fick förmånliga växelkurser så att industrin i landet kunde återhämta sig. 2005 betalade landet av hela sin skuld till IMF och fondens delegation i Argentina fick lämna landet. Och Argentinas annorlunda kurs fortsatte:

På grund av sitt olydiga beteende förblev dock Argentina paria på de internationella finansmarknaderna. När budgeten 2009 på grund av den internationella lågkonjunkturen återigen visade underskott förutspådde affärspressen därför allmänt en kris: ingen skulle vilja låna ut till Argentina igen! Nu skulle till slut de dystra prognoserna slå in.

Men regeringen svarade med att återförstatliga pensionssystemet (tidigare en fantastisk guldko för privata fondförvaltare av vilka ett antal i dag väntar åtal för bedrägeri) och använda fonderna till att köpa statsobligationer. Samma lösning fördes i Sverige fram av enstaka vildhjärnor som ett alternativ till de brutala nedskärningarna under 90-talskrisen, men avfärdades då utan diskussion. De globala finansinstitutionerna har inte förlåtit: förra månaden utsåg Världsbanksfinansierade Global Trade Alert Argentina (fortfarande med tillväxt på 7,5 procent förra året) till ”världens mest protektionistiska land”.

På när håll har också Island agerat på ett liknande sätt. bankerna gick i konkurs och togs över av staten. Skulder som uppstått på grund av spekulation betalades och betalas inte. Och Island har hämtat sig utan att vanligt folk drabbats så hårt som i Lettland. Frågan är hur det ska gå i Grekland, revolution som på Island eller uppror och reform som i Argentina:

I Aten har Syntagma-torget nu varit ockuperat i över en månad och i Barcelona marcherade i helgen 200 000 mot nedskärningarna. Om de europeiska regeringarna vägrar pröva den argentinska vägen och föredrar att spara sig in i ännu djupare fattigdom, kanske de snart får ett folkuppror à la Argentina 2001 på halsen i stället.

Istället för att betala för de rikas spekulation, för de rika korruption, istället för att följa IMF och EU:s dekret kan Grekland vägra betala, göra som Island och Argentina, inte som Lettland. Då blir krisen plötsligt en möjlighet istället.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, K & Å,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Grekland – generalstrejk och …”

Kommentarer inaktiverade.