Viken – Sveriges Midsomer

Det lilla skånska samhället Viken framstår nästan som ett svenskt Midsomer, fast i verkligheten. Tre bröder i samhället har avlidit under tragiska och märkliga omständigheter. Redan 1990 begick en bror, då 19 år, självmord. Kanske inte så märkligt, men definitivt tragiskt.

2009 avled en annan bror, en grönsaksodlare, och dennes särbo på grund av en gasläcka. I det fallet misstänktes först att det var mord, men det ansågs senare att det var en olyckshändelse. Rätt så märkligt. Och tragiskt. Nu har ytterligare en bror dött. En 53-årig trädgårdsmästare. Märkligt. Tragiskt.

Denna gång är det tydligen mord det handlar om och vore jag polis skulle jag återigen misstänka att gasolyckan år 2009 inte var en olycka. Dessutom skulle jag granska omständigheterna kring självmordet. Sakerna kan ju hänga ihop, även om de inte måste göra det. Men tre tragiska och/eller märkliga dödsfall i en brödraskara framstår i alla fall för mig mycket osannolikt om dödsfallen inte har något samband med varandra. Kanske måste Barnaby kallas in? Han är ju van vid märkliga mord som vid första anblicken inte verkar vara mord.

Men de tre dödsfallen är inte de enda underliga i närheten av Viken. 1994 försvann finansmannen Carl-Erik Björkegren spårlöst från sin bostad i Viken, 1999 utsattes bonden Gunnar Nilsson för kidnappningsförsök. Han är känd för att ha fött upp nötkreatursrasen Belgian Blue. När kidnappningen misslyckades sköt kidnapparna sex skott mot honom. Hans bostad har utsatts för två mordbrandsförsök och en gång utsattes han för ett mordförsök på en dansbana i Bäckskog. Gunnar Nilsson var den som häromdagen hittade den 53-årige trädgårdsmästaren död.

2007 dog en gästarbetare som enligt Aftonbladet bland annat arbetade åt den nu mördade 53-åringen. Han hittades död i husvagn på den avlidne grönsaksodlarens gård.

Om det nu hade varit i Midsomer hade kedjan av händelser varit uppenbar. Gästarbetaren dör av gasförgiftning. Någon i hans närhet anser att det är grönsaksodlarens fel. Grönsaksodlaren dör sen i en gasolycka på samma sätt som gästarbetaren en gång dog. Den 53-årige brodern som också anlitat gästarbetaren fattar kanske misstankar och vill prata med en anhörig till gästarbetaren. Den anhörige mördar honom. Eller så mördas han för att det var han som indirekt orsakade genom att han förmedlade kontakten mellan grönsaksodlaren och gästarbetaren. Sambandet med våldet mot Gunnar Nilsson är i detta fall oklart. Om det inte är så att det handlar om samma män, eller om Gunnar Nilsson haft en konflikt med bröderna av någon anledning.

Eller så kanske alltihop har med Björkegrens försvinnande att göra. De nu mördade männen, Gunnar Nilsson och mördarna/mördaren var kanske alla inblandade i Björkegrens försvinnande på något sätt. Om det vore Midsomer alltså. Då hade också den 35-åring, Zlatko Zakovico, som mördades 2001 intill Kullens fyr i vad som verkar ha varit en gangsteravrättning varit inblandad i Björkegrens försvinnande. Liksom gisslandramat på en gård utanför Höganäs där en 60-årig man tog livet av sig. Självklart hade 19-åringens självmord år 1990 varit starten på alltihop och Björkegren skyldig till nåt skurkstreck som ledde till självmordet. Om det vore Midsomer.

Om det vore Midsomer hade också polisen lyckats lösa det hela, men det gör nog inte Skånepolisen. Speciellt inte om det inte hänger ihop och vad som hittills betraktats som olyckshändelser fortsätter vara just olyckor och inget annat. Inte mordet vid Kullens fyr 2002 och Björkegrens försvinnande i alla fall.

Sen får vi inte glömma de så kallade rumänmorden i Helsingborgstrakten i slutet av 1980-talet. Har de också med saken att göra?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!