Borgerlig krislösning – låt de fattiga betala

Det finns två sätt att lösa ekonomiska kriser av Greklands typ. Dels kan man skära ner, privatisera och minska statens utgifter. Detta går ut över de fattiga och arbetarklassens. De är de som får betala i det läget. Med sämre levnadsvillkor, sämre sjukvård, mindre pengar, högre arbetslöshet osv. Det var vad som hände i Baltikum, framförallt i Lettland. Det är vad en Rysslandsplundrare och en moderat politiker föreslår att man ska göra i Grekland också. Låta de fattiga betala för vad de rika ställt med, låta de fattiga betala de rikas spekulation, bankernas fiffel och överklassens korruption.

Man kan också göra som Island och Argentina, gå i konkurs, förstatliga banker och företag, vägra betala de skulder som orsakats av spekulation, fiffel och korruption. Då blir det istället de rika som får betala för det som de ställt till med, de rika som blir drabbade medan de fattiga klarar sig bättre. Mindre arbetslöshet, färre problem och bättre livsvillkor för de fattiga är resultatet.

Så nej, grekerna är inte tvungna att göra som deras rika, deras regering, EU och IMF vill. Det gjorde inte argentinarna och det gjorde inte islänningarna.

Intressant?
Bloggat: Rapporter,
Borgarmedia: DN1, 2, SVD1, 2, GP1, 2, SVT1, 2, 3, 4, 5, 6,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Borgerlig krislösning – låt de fattiga betala”

Kommentarer inaktiverade.