Sävehof och spritlangning

Del 3 av 7 i serien Idrotten och brottsligheten

IK Sävehof från Partille är de senast årens framgångsrikaste handbollsklubb med mästerskapsmedaljer både dam- och herrsidan. Som hedersordförande i klubben återfinns en man som heter Gunnar Quist.  Han är känd för att ha varit intiativtagare till handbollens motsvarighet till Gothia Cup, Partille Cup. Han är en idrottsprofil i Göteborg (eller i all fall i Partille). En profil till ungdomsledare (om än kanske tidigare ungdomsledare).

Numera är han också känd för en annan sak. I Göteborgs-Postens artikelserie om spritsmugglingen så har herr Quist avslöjats som en spritsmugglare. Visserligen uppger han att han inte säljer till ungdomar medan det kan ju å andra sidan de han säljer till göra i sin tur. Eller så ljuger han rätt av. . Många av de han säljer till ingår enligt GP i ett litet informellt sällskap som träffas på torsdagar för att äta ärtsoppa, Ärtgänget. Ärtgänget besöker servicehus tillsammans med ungdomar för att sjunga och spela. Gunnar Quist är idag lika central för ärtgänget som han en gång var för Sävehof. Ett slags alltiallo.

Gunnar Quist har ägnat sig åt smuggling och olaglig spritförsäljning i 7 år. Han använder förutom sin gene bil också kommunala bilar som han hyr/lånar i Sävehofs namn. Genom att Quist om hedersordförande och med bilar hyrda i Sävehofs namn ägnar sig åt organiserad brottslighet i den mindre skalan måst man nog säga att Sävehof har en minst lika uppenbar (och mer direkt) koppling till brottslighet och kriminalitet än vad både Syrianska FC och AIK har. Dock ingen storskalig brottslighet och inget ökänt kriminellt nätverk som i AIK:s och Syrianskas fall. Fast i de fallen finns inte ens en direkt koppling som i fallet med Quist och Sävehof. Visserligen är han bara hedersordförande och inte direkt delaktig i föreningens skötsel, men han använder Sävehofs namn i samband med sin smuggling.

Handbollsklubben har på sin hemsida ingen kommentar om det som Gunnar Quist ägnat sig åt och om huruvida det är rätt att han kan använda kommunens bilar hyrda i klubbens namn för sin smugglingsverksamhet. Naturligtvis är klubben i sig, lika lite som AIK och Syrianska FC är det, brottslig på något sätt på grund av Quists skumraskaffärer. Inte heller är de som sitter i styrelsen för IK Sävehof på något sätt brottsliga bara för att hedersordföranden Gunnar Quist smugglar och olagligen säljer sprit.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< AIK och Hells AngelsÖIS och mutor >>
Advertisements
  • Anonym

    Jaha, en pensionär har köpt sprit i Tyskland och säljer den vidare i Sverige..Detta var ju alldeles förskräckligt. Är CNN informerade? Ett patetiskt avslöjande av en patetisk tidning. De har förmodligen varkenkompetensen eller minsta vilja att granska den verkliga makten. De har kört stenhårt med ”avslöjanden” om något som bara är en konsekvens av svensk alkoholpolitik och EU regler.