ÖIS och mutor

Del 4 av 7 i serien Idrotten och brottsligheten

Stefan Allbäck är en byggmästare som är inblandand i den stora muthärveutredningen i Göteborg där han har tidigare varit både spelare och styrelsemedlem i Örgryte IS (ÖIS), också kallat Sällskapet):

Stefan Allbäck har spelat fotboll med några av de stora namnen i ÖIS historia; Agne Simonsson och Sören Börjesson!! Han är dessutom, som vi alla vet, Marcus Allbäcks pappa.

Spelmässigt påminner de inte mycket om varandra, men de har samma rödblåa hjärta och brinner intensivt för det arbete de utför i ÖIS namn! Stefan är ledamot i Huvudstyrelsen, som i mitten av april kommer att kompletteras med ett fotbollsutskott.

[…]

Samarbete med Supporterklubben och Balders Hage ingår i vinterplaneringen, Balders Hage där Stefan sedan 1999 är hedersmedlem på livstid.

-”En stor ära, jag uppskattar och värdesätter den utmärkelsen” och fortsätter med, ”det kom som en riktig överraskning!” För er som inte uppmärksammat utmärkelsen, så uppvaktades Stefan av Balders Hage på Öis-gården med 25 röda och 25 blåa rosor innan förmatchen mellan Gnagarforum och vårat eget Kamel-lag! Att arbetet med Balders Hage fungerat så bra, såväl BH´s eget som samarbetet med Öis bemöts med idel positiva ord från styrelsehåll.

–”Detta är ett arbete som vi vill fortsätta stötta på bästa, möjliga vis. Gärna då i samarbete med Supporterklubben”. Det råder inga tvivel om att Stefan har många bollar i luften, kanske fler än han gjorde mål under sin aktiva karriär! Men Stefan är en i det närmaste outtröttlig entusiast, en obotlig Öisare med andra ord! Inte undra på det, med det familjearvet: Marcus är tredje generationen i aktiv tjänst! Kanske är det därför Stefan visar ett intresse för allt som händer runt omkring klubben, ett genuint intresse och han är aldrig sen att informera sig om kommande arrangemang.

Balders Hage är supporterklubb dör ÖIS och har namn efter ÖIS uprsungliga fotbollsplans som låg där berg- och dalbanan Balder på Liseberg ligger idag. Hur det är med Stefan Allbäcks medlemsskap i Balders Hage idag, efter mutavslöjandena är okänt. Han var också sportchef för klubben under flera år i början av 2000-talet. Under hans tid fanns det från ÖIS sida ett direkt samarbete med en brasiliansk klubb. Hans byggföretag Stefan Allbäck Byggnads AB fick både under hans tid som aktiv i föreningen och senare en rad arbeten för klubben:

Nu restaureras tvåvåningsbyggnaden från golv till tak. På gårdsplanen utanför står tre skåpbilar med texten ”Stefan Allbäck Bygg AB”.

Namnet Allbäck löper som en rödblå tråd genom Örgryte IS verksamhet. Gammelfar Allan var mångårig ungdomsledare. Sönerna Stefan och Dan spelade allsvensk fotboll för klubben. 36-årige Marcus är den förlorade sonsonen som vänt hemåt med ett tydligt uppdrag.

Stefan Allbäck är alltså inte den ende i familjen som varit aktiv i ÖIS utan det är lite av en familjetradition inom familjen Allbäck.

ÖIS bildade bolag för sin fotbollsverksamhet. Allbäck var med om att driva igen. Så småningom gick Örgryte Fotboll AB i konkurs och ÖIS försvann ur de högre divisionerna inom svensk fotboll. En konkurs som onekligen retade upp en del, men nog inte var brottslig utan bara mera en konsekvens av att kommersiell verksamhet och halvdålig fotboll inte funkar så bra ihop.

Däremot så är det uppenbart brott inblandat i muthärvorna i Göteborg, En dom har redan fallit och Stefan Allbäck är misstänkt för brott. Även sonen Marcus Allbäck har förhörts och delgivits misstanke om brott. Det som Stefan Allbäck bland annat ska ha gjort är att ha levererat material som inte var det beställda utan sämre, han sak ha gjort privata jobb åt tjänstemän och fakturerat kommunens förvaltningar och bolag med mera:

Byggmästaren Stefan Allbäck är en känd idrottsprofil i Göteborg, med en karriär först som spelare och senare också som sportchef i fotbollslaget ÖIS. Under många år har hans firma Stefan Allbäck Byggnads AB haft lönsamma affärer med Göteborgs stad.

Hans firma har bara under åren 2002 till 2005 fått fakturor för fyra miljoner kronor godkända och betalda via en byggingenjör på idrotts- och föreningsförvaltningen, den nyligen pensionerade Sune Larsson.

Sune Larsson har under åren haft en rad privata relationer med Stefan Allbäck, visar Uppdrag gransknings undersökningar. Han har bland annat vistats i Allbäcks exklusiva hus i franska Saint Tropez. På resan var även Sune Larssons chef Ingemar Johansson med.

[…]

Sune Larssons kollega på förvaltningen, Leif Andersson, har också han haft god hjälp av Allbäcks byggfirma vid flera tillfällen. En före detta anställd hos Allbäck vittnar om att han snickrat på Leif Anderssons privata hus.

Allbäcks Byggnads AB har också, enligt Uppdrag gransknings uppgifter, bland annat installerat bergvärme vid Leif Anderssons privata fastighet.

I gengäld har Stefan Allbäck i flera fall kunnat salta fakturorna till kommunen. Uppdrag granskning har låtit ett externt företag, Repab, som kommunen själv anlitar för att göra beräkningar, granska två projekt där Leif Andersson beställt och godkänt arbeten.

En hel del av det som avslöjats kring Stefan Allbäck, hans byggbolag Stefan Allbäck Byggnads AB och så vidare skedde under den tid när han var aktiv inom ÖIS. Ännu så länge är Stefan Allbäck inte dömd för nåt brott utan bara misstänkt. men förutom misstankarna om oegentligheter mellan Allbäck, kommunens tjänstemän och kommunala bolag är det ju lätt att också bli misstänksam vad de gäller de affärer Allbäck gjorde upp som sportchef i klubben. Vi vet ju från andra fotbollsklubbar att det kan förekomma en hel del smutsig spel och olagligheter kring detta.

Blir det så i framtiden att Stefan Allbäck döms för brott som skett under tiden han var aktiv i Örgryte IS så är det ju helt klart så att ÖIS som klubb har haft (kanske fortfarande har) kopplingar till organiserad brottslighet. Som visserligen inte heter Hells Angels som i AIK:s fall eller kallas Södertäljenätverket som i fallet med Syrianska FC, utan mer kan kallas en konsekvens av ”Göteborgsandan”. Den typen av nätverk tycks ju också kunna fungera bra som brottsorganisationer.

Än så länge är det dock inte bevisat att Stefan Allbäck eller Marcus Allbäck gjort nåt brottsligt, men vi behöver ju inte gilla det som han och de kommunala tjänstemännen sysslat med även om det nu inte råkar vara så att nån kan dömas för det hela. Men helt klart så hamnar ÖIS mycket närmare brottslighet om någon ur familjen Allbäck döms för brott än vad Syrianska eller AIK gör för där är bara länkarna med brottsligheten indirekta medan det handlar om att Stefan Allbäck har varit en mycket central person i ÖIS. Klart värre än läget med Sävehof också.

Läs mer: GP1, 2, 3,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Sävehof och spritlangningIFK Göteborgs kopplingar till den organiserade brottsligheten >>
Advertisements