Strauss-Kahn släppt

Dominique Strauss-Kahn (DSK) som är misstänkt för våldtäkt har släppts ur sin husarrest och ska en ny borgensförhandling. Detta beror förmodligen på att åklagaren bedömer att det blir svårt att få en fällande dom  mot DSK. När ord står mord som det blir i detta falla så väger en ung städerska från Guinea lätt mot en före detta IMF-chef. Något som inte på något sätt betyder att DSK är oskyldig till sexuella övergrepp och våldtäkt.

Att få DSK fälld blir antagligen svårt då kvinnans trovärdighet sänkts av kontakter med knarksmugglare och annat. Även om det finns bevis och tecken som tyder på att hon pratar sanning, spår av sperma och sönderrivna strumpor osv som tyder på att det hon berättar är sant så bevisar det ändå inte att en våldtäkt ägt rum.

Normalt är det också så att om skuld inte kan bevisas ska en misstänkt brottsling betraktas som oskyldig. Det är en nödvändig regel ur rättssäkerhetssynpunkt men den får problematiska konsekvenser i fall när ord står mot ord. Då kommer domar att påverkas av folks förväntningar, fördomar och förutfattade meningar i större utsträckning än annars.

Åtalet mot DSK är ännu inte nerlagt, men det vore konstigt om det inte blev det. En åklagare åtalar inte om han inte tror han kan vinna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements