Omöjliga lagar och övervakning

I SVD var man häromdagen upprörda över att US-amerikanska myndigheter kan läsa alla mejl som använder sig av molntjänster, dvs sånt som hotmail och gmail. Men allvarligt talat, US-amerikanska myndigheter kan läsa alla mejl de vill. Det är inga som helst tekniska problem att läsa vilken mejlkonversation som helst. Risken blir knappast större av att man använder molntjänster som jag ser det. När det gäller annan information på Facebook, Google och andra tjänster så är som jag ser det självklart att US-amerikanska (och andra) säkerhetstjänster läser det som de vill om den de vill veta nåt om. Det får man tänka på när man ger ut uppgifter till olika sajter.

Sen i fredags har vi också en ny lag som omfattar internet. Den säger att alla kakor (cookies) måste godkännas innan de får placeras på en användares dator. Det är en lag som är omöjlig att följa. En meningslös lag som knappast kommer att beivras. För att kunna ordna med godkännandet placerar nämligen i stort sett alla sajter först en kaka på läsarens dator. Alltså bryter alla mot lagen.

Vad det gäller min sajt så placerar den själv ( i grundutförande) förmodligen inte några kakor på läsarens dator, men flera av min tilläggsprogram och plugins gör det (ex. cacheprogram och Wibiya). Jag misstänker att det förmodligen är ett lagbrott också. Även om kakorna egentligen kommer från sajter i andra delar av världen. Själv får jag som administratör också en del kakor på min dator som min sajt placerar där. Det är nog antagligen helt lagligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements