Elin Grelsson gör sig till smakdomare

Elin Grelsson som skriver i GP gillar inte satiren i Galago som ju innehåller det famösa så kallade dödshotet mot Per Gudmundson. Ett dödshot som naturligtvis inte är nåt dödshot alls utan istället har det handlat om att Svenska Dagbladet och Per Gudmundson överreagerat på något som kunde flutit förbi utan att överhuvudtaget får nån större uppmärksamheten. Svenska Dagbladets reaktion blev så att säga det som verkligen skapade satiren. Som så ofta överträffade verkligheten dikten.

Tyvärr nöjer sig inte Elin Grelsson med att inte gilla satiren i Galago. Hon gör sig också till smakdomare. Det är olämpligt med så smaklösa satirer menar hon. Den borde aldrig publicerats. Men vem är hon att avgöra vad som är god smak eller inte. Hon utnämner sig själv till en den goda medelklassmakens väktare. Det är att överdriva sin egen betydelse, det är att sätta sig på de människor som tycker att den här typen av satirer är bra och det är att utdöma de flesta fikarumssamtal som dålig smak och vulgära. Elin Grelsson vill att hennes rena och fina medeklassvärderingar ska styra hur och vad man får skriva och göra.

Per Gudmundson är enligt min åsikt en rasist som sprider sin främlingsfientlighet via en av Sveriges största tidningarnas ledarsida. Han förtjänar den typen av satirer som publicerades av Galago. Kanske inte världens bästa satir, men den duger gott i vilket fikarum som helst. Och i detta fall duger den också i tryck och skrift (allt som sägs i fikarum duger dock inte för det). Jag skulle dock personligen inte skriva på det sättet och jag skulle inte använda den typen av uttryck som gjordes kring Per Gudmundson i den aktuella satiren. Men nog ska folk ha rätt att uttrycka sig så i en satir utan att någon får spatt och utan att någon utnämner sig själv till väktare av den goda smaken.

Och nej, jag tycker inte satiren fördunklade debatten. Per Gudmundsons argument kring invandrare hör normalt hemma i rännstenen och satiren är helt på hans nivå. Den visar helt enkelt på ledarsiderasisternas sanna ansikten.

Intressant?
Läs mer: Clarté,
Borgarmedia: EX, GP, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Utan Pers medverkan skulle inte någon debatt ”fördunklas”, vad fan det nu betyder. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta, är kanske det som gäller här? Då kvalar hennes alster in, löst svammel utan någon som helst poäng.

  Sluta ”fördunkla” debatten Elin!

 • Pingback: Ribban höjs under satirens mantel. | Annarkia()

 • Anonym

  Intressant att jämföra med den där karikatyren av Tiina Rosenberg för några år sedan – den som Rosenberg valde att tolka som ett direkt dödshot från patriarkatet och högern, och som hon tog som ursäkt för att backa ut från FI:s kampanjande på riksnivå och för att hävda att patriarkatet med våld hade tvingat henne till detta steg. Den gången fick hon lika starkt stöd av mediefeministerna (och även Elin G) som Gudmundson kommer att få från sina cronies nu. Alla vill spela Rushdie i dagens medieklimat eftersom det ger snabb utedlning och dessutom flyttar fokus från sakfrågor och idéer till personer.

 •  Förstår vad du reagerar på Svensson, samtidigt säger väl det en hel del när min reaktion när jag läste artikeln var: ”detta var ju ovanligt sansat för att komma från en borgare”. Onekligen så har ju PG (som grellsson inte heller verkar gilla) gynnats av hela historien. Så långt hade hon i alla fall rätt…

  • Per Gudmundson har nog varken gynnats eller missgynnats. En ledarskribent i SVD betyder sånt här väldigt lite för. Han har betydligt allvarligare problem än detta och jag tror att hans reaktion var ett symptom på hans mer allvarliga problem.