I skuggan av storpolitiken – Almedalen

I skuggan av storpolitiken pågår den svenska politikens eget strandparty och mingelvecka i Visby. Det är tillställning för de politiskt aktiva som har råd och möjlighet att träffas för att supa, snacka och umgås. En tillställning så att den politiska eliten kan svetsa sig samman mot pöbeln, mot arbetarklassen (det finns naturligtvis en del vanligt folk i Almedalen också, men det är bara undantagen som bekräftar regeln). Det hela är faktiskt så enormt ointressant att medias skriverier till stor del är en slags kontaktannonsverksamhet. Vem ska hoppa i säng med vem? I regeringen, i budgetförhandlingarna, i partiledarvalen. Vem får Svarte Petter? Som Ulf Bjereld skriver, det är kanske politikens vara på fotbollens Silly Season.

På något sätt tycks allt som händer i Almedalen också utspelas i en slags alternativ verklighet. Det är som ett stort lajv, ett stort rollspel alltihop. I skuggan av verklighetens politik som utspelar sig på Greklands gator, i Greklands hamnar, vid Gazas gränsstationer, i Libyens öknar, berg och städer och i Syriens städer och fängelser. Där är verkligheten som på något sätt käns märkligt frånvarande i Almedalen. I alla fall enligt den rapportering som vi får via mdia kontaktförmedlingsskriverier.

Medan Grekland och Israel upprätthåller en folkrättsvidrig blockad mot Gaza, saboterar hjälpsändningar och de fartyg dessa ska transporteras med hjälp av byråkratiskt krångel och rent fysiskt sabotage minglar den svenska politiska eliten runt på en semesterö med en öl i näven. Medan Greklands regering tänker straffa sitt eget folk för det som de rika i landet ställt till med och som vanliga greker visat tydligt att de inte vill betala vandrar svenska politiker runt i mingeltält efter mingeltält för att frottera sig med resten av den svenska politiska eliten. Medan den legitima libyska regeringen i Benghazi förnekas vapen flummar svenska politiker runt på medeltida gator i Visby.

Kontaktförmedlingen i Almedalen är en dyr och för vanligt folk jävligt ointressant verksamhet. Ingenting som sägs där förändrar det faktum att fler och fler arbetare dör på jobbet, att Sverige blir mer och mer omänskligt att leva i. För sånt förändrar man inte genom att mingla runt med andra ur eliten med en öl eller ett vinglas i näven.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6,  DN1, 2, 3, 5, 6, 7, 8AB1, 2, 3, 4EX1, 2, 3, 4, 5, SVT1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Svar på “I skuggan av storpolitiken – Almedalen”

Kommentarer är stängda.