Ship to Gaza – ett misslyckande?

Årets Ship to Gaza och Freedom Flotilla har inte lyckats komma iväg mot Gaza. De har stoppats av Greklands regering. Grekland (och därmed indirekt EU) har tagit på sig att spela med i Israels folkrättsvidriga blockad och se till att nödhjälp inte kan nå palestinierna i Gaza. Både EU:s och Grekland officiella hållning är att blockaden mot Gaza är oacceptabel. Ändå är man beredd att upprätthålla den.

Ship to Gaza är ett misslyckande så till vida att skeppen inte kommit iväg, att Gaza-borna inte får tillgång till hjälpen som folk samlat in oh skänkt pengar till. Men Ship to Gaza är också ett exempel på en politiskt lyckad aktion. Uppmärksamheten har återigen riktats mot Israels oacceptabla, rasistiska och koloniala förhållningssätt mot palestinier. Mot Israels våld, deras ockupation av palestinskt territorium och deras smutsiga blockad mot Gaza. En blockad som förvägrar Gaza-borna ett anständigt och värdigt liv.

Intressant?
Läs mer: Jinge, Fria, Rapporter,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Framförallt är det en lyckad aktion sett på den effekt som den haft på sanktionerna. Bara en månad innan Ship to Gaza beslöt sig ”plötsligt” Israel för att börja släppa in betong och cement till flera FN-ledda projekt. Efter den första Gaza började man också släppa på restriktioner för vad som fick föras in, som t.ex makaroner och annat.

  Det vi ska komma ihåg är att den lilla last som Ship to Gaza har med sig i sig inte är intressant. Brytandet mot blockaden måste åstadkomma

  *) Palestinas rätt att existera med säkra gränser. Det är palestinierna själva som ska avgöra vilka som ska få komma in och ut.

  *) Palestinas rätt till export. Det går inte på något sätt att påstå att Israel skulle skydda sig mot vapenleveranser genom att lägga restriktioner på vad som *exporteras*. Ändå förs enbart två lastbilar ut varje månad. Detta är ekonomisk krigföring och vad som skapat Gazas arbetslöshet på 45%.

  *) Kontakter med Västbanken. Den lilla gränsövergången till Egypten, i praktiken fortfarande nästan helt stängd, har ingen kontakt med Västbanken. Om palestinierna vill kunna kontakta släkt, familj, vänner måste detta gå via övergångarna i Israel. Det är också en nödvändighet för palestinsk självständighet och handel.

  *) Palestinas rätt till sitt hav. Nu blockerar Israel palestinska fiskare från att fiska i sitt eget hav. De förhindrar också Palestina från att ha inflytande på den naturgas som ligger precis utanför kusten.

  • Hampus, vi är helt överens.

 • Pingback: Israel, ett land utan yttrande- och åsiktsfrihet | Jinge.se()