Är pensionen ett lotteri?

Det är inte så att pensionen riskerar bli ett lotteri. Den är ett lotteri. Ett lotteri där vi som är födda på 1950-talet redan från början satt med en nitlott. För vi har arbetat mest i det gamla pensionssystemet, men får inte ett nickel från det om man är född 1956 som jag är. I mitt fall är det dessutom så att jag för varje år som går får lägre och lägre pension. Jag får ju inget fast arbete, hankar mig fram och mina inkomster är mycket låga och därmed betalas väldigt lite in till pension. Så på ett sätt kanske det inte är ett lotteri. Jag vet att min pension kommer att var i princip lika usel som den är för de som idag bara har folkpension.

Att man får välja hur och var man ska placera pengarna är lite som ett lotteri för dem som inte har tid och kunskap om finansmarknader och sådant. Det gäller de flesta svenskar och framförallt de flesta fattiga svenskar. Det gäller de flesta arbetare. Alltså är det nya pensionssystemet ett system om gynnar de som redan har det bar i vårt samhälle. Det gynnar de rika, överklassen, de som redan är eliten. Sådant kallas inte lotteri utan klassorättvisa.

Dessutom bygger ju systemet på spekulation och ständigt ökande börskurser och hög avkastning. En hel del av pengarna placeras i riskkapitalbolagens fonder och används för kortsiktig spekulation i skolförsämring, tågförsämring, elförsämring osv. Det känns ju inte heller så kul att de pengar som vi ska leva på i vår ålderdom används för att förstöra det liv vi har innan dess.

Pensionssystemet är alltså både ett lotteri och ett sätt att skapa större klyftor i samhället.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Lotteri på ännu ett sätt: Vad händer om det blir en börskrasch precis samtidigt som man går i pension? Plötsligt kanske 60% av kapitalet försvinner. Vanligtvis säger man att aktiesparande är långsiktigt, men kan det vara det för en pensionär som kanske bara lever till 80? De bästa åren av pensionen kan bli fattiga, enbart för att man råkade ha otur i att ha gått i pension fel år.

 • Anonym

  Nej, nej, nej. Tid och kunskap garanterar dig absolut ingenting, det är en chimär. Börsen skall drivas av Svenska Spel så att inga tveksamheter finns om vad börshandel är för något.

  Läs om Apan Ola!

 • Jo de som har råd att förlora pengar kan också vinna pengar på börsen. Dvs de rika. De kan också vänta ut lågkonjunkturer och dåliga kurser. Dvs, de vinner alltid på lotteriet som är börsen.

  • Anonym

   Javisst, alla följer ledaren. Handlar Wallenberg en aktie spelar det ingen roll vad skit det än må vara, för då köper andra den också, kursen går upp och Wallenberg tjänare pengar. Så visst, för vissa utvalda individer är det inte ett lotteri.

   Men hur kompetent man än må vara, som normalsparare, så har du väl chanser som bara kanske är bättre än travexpertens på solvalla. Men börsen ger ett starkare beroende än annat spel, folk fastnar i det i högkonjuktur då det ser ut som alla vinner, vad man än gör så tjänare man pengar upplever man och man får en mycket stark psykologisk feedback till egot. Vet flera som suttit och day-tradeat med sina besparingar och skrutit om hur fantastiska de var på att investera där de satt och klickade på en dator, men så kom IT-kraschen…

   Men viktigare funktion för pensionspengar är att öka mängden dumb-money på börsen. Det är irriterande för kapitalister att behöva äga stora delar av bolag för att få makten över dem. Men med de enorma mängder dumb-money som pensionssystemet pytsat in i börsen så behöver de inte alls lika mycket insats för att i praktiken kunna styra och ställa som de vill. Vi hjälper således kapitalisterna att få mer makt för mindre pengar, nån som märkt av det?