Det finns gott om tomter – bygg!

Bostadsbristen i Göteborg är värst i Sverige. Samtidigt finns det gott om tomter i centrala lägen som inte kräver dyra investeringar i gator, och annan infrastruktur. Dessutom finna en stor del av dessa tomma tomter i områden där marken inte är dyr och i områden som inte är så eftertraktade. Längs med Mölndalsvägen, i Getebergsäng, Almedal och Elisedal kan förmodligen många hundra, kanske uppemot tusen bostäder byggas. Det är bara att sätta igång. Om olika planer lägger hinder i vägen, ändra planerna.

Alla parkeringar kan läggas i källare och parkeringshus istället för att ta upp stora ytor. Sen kan bostäder byggas på ytorna. Det kan göras även med bilfirmornas parkeringar. För att avskärma bullret från motorväg och järnväg byggs kontor närmast järnvägen. Längs med Mölndalsån anläggs ett promenad och cykelstråk med caféer, restauranger och uteserveringar. Byggnader för att hysa sådant finns i praktiken redan på vissa sträckor, då tänker jag främst på Almedals gamla fabriker, och det är lätt att ordna invid ICA-Maxi och vid Lana där Mölndalsvägen helt klart inte behöver vara så bred och ån är överdäckad (kanske borde man ta fram ån igen för att det blir trevligare så). I området kan dessutom utan problem för stadsbilden byggas höga hus, vilket innebär fler lägenheter.

Vad det handlar om för att kunna bygga längs med Mölndalsvägen är politiskt vilja. Ingen kommer att överklaga bostadsbyggen där och i motsats till många andra centrala platser i Göteborg, som Skeppsbron och resten av södra älvstranden eller norra Masthugget, kan man börja bygga med en gång. Wallenstams har faktiskt redan tagit fram ett förslag för bostadsbyggande i Almedal. Det förslaget sa kommunen nej till. Så det verkar som om politikerna och tjänstemännen faktiskt saknar politisk vilja att bygga. problemet verkar finnas hos dem. För ville man verkligen bygga bostäder så kan man lätt göra det längs med Mölndalsvägen. Börja vid Almedal där det redan finns ett förslag för delar av området.

Utöver detta kan man förtäta i både Burås, Fredriksdal, Johanneberg och Guldheden i samma ända av Göteborg men ändå väldigt centralt. Men det ska jag återkomma till.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • En fråga man måste ställa sig är, vilka kommer  ha råd att betala hyrorna i de nyproducerade lägenheterna? Byggkostnaderna har ju skenat under de senaste åren. Det är ju i första hand ungdomarna som har behov av att få ett eget boende. Men hur många ungdomar har råd att betala dessa hyror?

  • I Linköping finns en byggmästare som visat att det går att bygga billigt.

   Men oavsett det är inte ungdomar som ska ha de nya lägenheterna. Ungdomar ska ha de som blir tomma när folk flyttar in i de nya.

   Dessutom måste vi antagligen införa räntesubventioner för att få fart på byggandet. Då kan vi förmodligen får ner byggkostnaderna.

   En annan sak är att man kan bygga med lägre standard.

   • Anonym

    Blir det inte ett problem om man bygger så många nya lägenheter där inga (ja, eller det finns väll alltid några rika) ungdomar har råda att bo? Jag tänker mig att det kan leda till stora delar med ganska homogen befolkning, men det är klart om man kan få verksamheter som kan dra studenter från johannerbergs/burås studentlägenhetskomplex(typ caffér/barer/trevliga butiker) så kanske det går bra.

    • EN byggmästare i Linköping bygegr mycket billigare lägenheter än storbolagen gör. Så det går att bygga billigare. För att mans ka kunna bygga ännu billigare lägenheter krävs ett återinförande av räntesubventionerna och att man minskar standarden. men det betyde inte att man int ekan bygga idag. Det har byggts lägenheter vid Mölndalsvägen som ungdomar bor i (i Elisedal). Marken i området är billig. Fastighetsbolagen köpte den ofta redan på 1970- och 1980-talet och viss av dem har länge velat bygga, men får inte för kommunen (det är planerat som industri- och kontorsområde) och ingen verkar vilja göra om planen.

     Men även om det byggs dyra lägenheter så innebär det att det blir andra lägenheter som är billiga lediga. Som ungdomar då kan bo i.

 • En fråga man måste ställa sig är, vilka kommer  ha råd att betala hyrorna i de nyproducerade lägenheterna? Byggkostnaderna har ju skenat under de senaste åren. Det är ju i första hand ungdomarna som har behov av att få ett eget boende. Men hur många ungdomar har råd att betala dessa hyror?

 • Pingback: Hulthén - fler lägenheter i händerna på skumraskbolag löser lägenhetsproblemen | Svensson()

 • Pingback: Framtidens kollektivtrafik i Göteborg - centrala staden | Svensson()