Penningtvätt vanligare?

Kanske inte men allt fler rapporter om misstänkt penningtvätt kommer in till finanspolisen. Enligt Finanspolisens årsrapport för 2010 rapporterades 12.218 misstänkta transaktioner till Finanspolisen, vilket är en ökning med 3.081 i jämförelse med 2009.

Stefan Andersson, penningtvättsexpert på Finanspolisen, menar att det är en positiv utveckling för att det kan bidra till att det blir lättare att bekämpa organiserad brottslighet och terrorism. Kopplingen till organiserad brottslighet förstår jag, där handlar det ju om att svarta inkomster behöver omvandlas till vita tillgångar. Men när det gäller terrorism är det ju möjligtvis omvänt. Vita pengar behöver förvandlas till svarta eller rättare sagt, pengarna behöver försvinna så att man kan överföra pengar till olika organisationer utan att myndigheter kan följa pengarna. Sådant är ju inte penningtvätt.

Huvudskälen till att rapporteringen ökar är att det finns möjlighet att rapportera elektroniskt och att bankerna infört nya elektroniska varningssystem. Men det finns fortfarande ett stort mörkertal eftersom många inte rapporterar.

Penningtvätt är idag inte olagligt i Sverige och ett beslut om att tillsätta en utredning om kriminalisering av penningtvätt togs nyligen av Beatrice Ask.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Tobias Johansson

    Resturanger utsätts ofta för sk beskyddarverksamhet och används sedan för pengatvätt. Kvitton som inte kunderna tar med sig, används som delbetalning för beskyddarverksamheten och dessa kvitton är tvättmedlet i pengatvätten för de kriminella organisationerna,
    Ta alltid med dig kvittot! Läs gärna http://wp.me/p1MMu5-6p
    mvh Tobias