Kontokortsbedrägerier inte vanligare – media ljuger

SVT har lått Sifo gör en undersökning om hur många som utsatts för kontokortsbedrägerier. Det handlar om ungefär 8% av befolkningen under det senaste året. Sedan hävdar media med TT i spetsen att kontokortsbedrägerierna ökar då en person från en bank hävdat att kontokortsbedrägerierna ökar.

Men det är en felaktig uppgift och man förundras återigen över att journalister inte tycks kontrollera fakta utan bara skriver på. Det är inkompetent journalistik. Verkligheten är den att de anmälda kontokortsbedrägerierna minskar, det visar statistik från Brå som presenterades nyligen:

Antalet anmälda bedrägerier det första halvåret 2011 minskade med 5 procent jämfört med samma period 2010. Antalet anmälda datorbedrägerier sjönk med 23 procent. Samtidigt ökade antalet anmälda fall av bedrägerier med hjälp av bluffaktura med 10 procent.

– Det är första gången på sex år som antalet anmälda bedrägerier minskat under det första halvåret, säger Leif Peterson, statistiker på Brå. Men antalet anmälda bedrägerier har ändå fördubblats sedan mitten på 00-talet.

Kontokortsbedrägerierna har alltså ökat sen 2005, men de ökningen avstannade år 2008 då det anmäldes 12 756. 2009 anmäldes i stort sett lika många kontokortsbedrägerier 12 833 stycken och 2010 hade antalet anmälda bedrägerier med kontokort minskat till 9 401. En inte helt obetydlig minskning alltså. Skimningen, dvs bedrägerier via bankautomater, har dock inte minskat mellan 2009 och 2010 utan ligger på samma nivå som 2008 efter att de ökat under lång tid dessförinnan. Men alla typer av kontokortsbedrägerier tyck ha minskat första halvåret i år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Följer svenska tidningar lagen? | Svensson()

  • Du jämför äpplen med päron. En anmälan kan gälla att någon stulit 10 000 kreditkortsnummer. Det betyder att ett brott drabbar 10 000 personer. Antalet anmälda brott kan då minska samtidigt som antalet personer som råkar illa ut ökar.

    • Om du nu hade brytt dig om att läsa Brå:s meddelande i ämnet så hade du insett att du har fel. Och jag rätt. Men rent teoretiskt och hypotetiskt skulle det kunna vara så som du säger. Men nu är det inte så. Fatst ändå kanske inte. Inte ens i teorin. Varje person som fått sitt nummer stulet måste ju anmäla för att kunna få rätt mot banken. Så sannolikt motsvarar en anmälan bara ett kort och ett bedrägeri.

      Din invändning har alltså ingen relevans. Det är inte fler som drabbats och det påstår inte heller SVT eller Sifo-undersökningen om du läser artiklarna på SVT:s sajt.