Följer svenska tidningar lagen?

Murdochskandalen rullar vidare. Flera polischefer har avgått på grund av nära samröre med personal och chefer på tidningen News of the World (NotW). Chefer på NotW som i flera fall anställts på andra poster hos polisen och hos nuvarande premiärministern David Cameron efter att ha slutat NotW. Chefer som är misstänkta för brott. För att ha genomfört, beordrat och/eller inte stoppat olagliga avlyssning av politiker, kungligheter, poliser, brottsoffer, brottslingar. Samarbete med ökända kriminella osv. Även journalister som arbetade på den nu stängda tidningen NotW är misstänkta för brott. Affären handlar om mutor, bestickning, korruption och en totalt urspårad journalistik. Det är också uppenbart att även andra tidningar i Storbritannien beter sig på samma sätt som NotW, exempelvis Murdochs tidning The Sun och lord Rothermeres Daily Mail.

Svenska kvällstidningar är ännu inte i klass med de brittiska tabloiderna, men frågan är inte om de kommer att bli likadana och begå brott, utan snarare om när. Tänk bara på hur usel journalisters fakta- och verklighetskoll är.

Vi har redan haft en del journalistiska insatser med tveksamma ingredienser i detta land. Nuri Kinos bok om Milan Sevo är en sådan. Efter att ha läst boken instämmer jag i den kritik mot boken som finns. Nuri Kino står för nära den han porträtterar. Det har blivit ett idolporträtt istället för en kritisk skildring. Sevo har bestämt villkoren för boken känns det som. Vidare har vi den omskrivna Trond Sefastsson-affären där han var misstänkt för brott. Och hur är det med alla dessa renoverings- och hantverksprogram? Vad får journalisterna där? Sen har vi förstås all förljugen kändisjournalistik i veckotidningar och kvällstidningar. Not tangerar den de brittiska tabloidernas rapportering. Frågan är om det inte ett antal gånger har förekommit olagligheter i samband med sådan rapportering.  Det tror i alla fall jag att det gjort.

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Moberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements