Rysk oligark vill köpa News of the World

Den ryske oligarken, tillika tidigare KGB-agenten, Alexander Lebedev har i en intervju i danska Ekstrabladet uttryckt intresse av att köpa Murdochs nedlagda skandaltidning News of the World (NotW). Lebedev är redan innehavare av ett litet tidningsimperium i Storbritannien då han äger tidningarna Evening Standard, Independent, Independent on Sunday och nya i newspaper. Han har tidigare sagt samma sak i Business Week. Att han kan tänka sig att köpa NotW alltså, men att det förmodligen skulle kräva att han avyttrade nåt annat aktieinnehav.

Evening Standard köpte han och hans brittiska tidningsbolag Evening Press Corp (dele av Lebedev Holdings) år 2009. Man övertog då 75,1% av ägandet i tidningen från den tidigare ägaren Daily Mail and General Trust (DMG), ägt av lord Rothermere. DMG behöll resterande del i tidningen. 2010 köpte Lebedev tidningarna Independent och Independent on Sunday från Independent News & Media. Han äger också del i den ryska tidningen Novaya Gazeta.

Förutom de tidningarna är Lebedev störst private ägare i det ryska flygbolaget Aeroflot, största ägare med 40% av rösterna och aktierna i Ilyushin Finance Co som äger en stor del av den ryska flygindustrin. Han är också stor aktieägare i SberbankGazprom och RAO UES liksom av National Reserve Bank, idag den central delen i Lededevs holdingbolag National Reserve Corporation med intressen i nom telekommunikation, textilindustri, spårvägar, bussar, hotell, turistindustri, elbolag, byggbolag, livsmedelsindustri och kemisk industri.

Alexander Lebedev är också poliskt aktiv och allierad med Vladimir Putin.

Läs mer: Resumé, Forbes, Mail Online, Guardian,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements