Sannolikt inte muslimskt motiverat terroristdåd

Del 3 av 6 i serien Terrorism i Norden

Enligt norsk polis så har den man som gripit för skottlossningen på Utöya där ett antal ungdomar dödats troligen också varit synlig utanför regeringsbyggnaderna i Oslo innan de sprängdes. Polisen menar att de två händelserna har samband. Också i Oslo har ett antal personer dödats. Exakt hur många dödade det blivit i Osoo eller på Utöya är inte känt ännu.

Enligt vittnesmål från Utöya var mannen klädd i vad som såg ut som polisuniform och hade flera vapen. Dessutom är han cirka 1 och nitti lång samt har kort blont hår. Enligt vittnesmål pratar han också norska östlandsdialekt. Om dessa uppgifter är korrekta så tyder väl det mesta då på att terroristdådet i Oslo och skottlossningen på Utöya inte är ett dåd utfört av muslimskt motiverade terrorister (vilket kanske var vår första tanke, fördomsfulla som vi alla är) utan det handlar om nåt annat. Nåt inhemskt norskt är väl i så fall mer troligt. Men vi får väl se. Nån gång får vi ju svaret. Men kanske inte från New York Times.

Intressant?
Bloggat: gusart, Sebastian, Röda berget, Peter Andersson, Troberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Attentatet mot NorrskensflammanHögerextremistiska terrorbrott det vanliga i Norden >>
Advertisements

17 Replies to “Sannolikt inte muslimskt motiverat terroristdåd”

 1. Det har gått ett par timmar, kanske skulle nätets ”know it all” lägga ner och bara vänta och se?

 2. För det första får man ALDRIG tror vad myndigheterna (här: polisen) i första skeden eftersom de vill förhindra panik! För det andra finns det bland muslimska terrorister även vilka som konverterade till islam. Kanske om några dagar eller veckor får vi veta mer…

  1. Vittnena från Utöya är ju inte direkt poliser. Så vi kanske kan tro på dem. De säger att det var en norsk man. Förstås, han kan ju vara konvertit, men hur troligt är det?

 3. Den islamistiska gruppen Ansar al-Jihad al-Alami har tagit på sig dådet (källa Expressen och Global News).

  Hur många människor måste dö för att vänstern ska sluta försvara mördare? När ska de fatta att islam är motsatsen till demokrati? Islamisering av Europa är ett reelt hot. Labour i Storbritannien kräver utvisning av muslimska extremister redan. Någon gång vaknar väl Sverige också.

 4. Den som lever får se. 
  Att den gripne är etnisk norsk utesluter dock inte att han också är muslim. Niqab-kvinnan som skickade hotbrev till Lars Vilks var ju en entisk svenska som konverterat.
  Jag påstår dock inte att så är fallet. Vi kommer alla få veta svaret tids nog.

 5. Nasseappologeterna som kommenterar här får mig att må illa. Även om han hade fler fel i huvudet, så påverkade hans åsikter hans agerande,  kanske folk kan sluta upp och låtsas som ingenting i nassefrågan nu?

 6. Tänker på hur d. För det finns bevisligen ett antal rattfylleristerret hade låtit om det var en muslimsk terrorist som utfört dåden. Alla muslimer är terrorister hade väl följden blivit. Det är ungefär som att säga att alla som kör bil är rattfyllerister, eftersom det bevisligen finns rattfyllerister.

  1. Eller det som händer nu. Där liberaler, Sverigedemokrater och högermän av alla de slag närmast reflexmässigt säger ”Men vänstern då..”, en axelryckning inför 80 döda. Kommentarerna om muslimer finns det gott om från bloggposter från innan nassen blev känd som nasse.

 7. Återstår att se om dådet nu kommer kopplas till nazism och högernazism bara för att gärningsmannen hade sådana sympatier. Hade det varit en muslim som använt sin religion som motiv hade alla sagt att det inte hade något med islam att göra.

  1. Görningsmannen är högerextremist. men inte nazist, snarare en typisk Sverigedemokrat, en produkt av sådana partiers verksamhet som bland annat innebär att skapa hat och fientlighet.

  2. Görningsmannen är högerextremist. men inte nazist, snarare en typisk Sverigedemokrat, en produkt av sådana partiers verksamhet som bland annat innebär att skapa hat och fientlighet.

  3. Är du nasseapologet?

   Den här mannen valde sina offer utifrån politiska motiv och här är kopplingen solklar, det finns inte alls en lika klar koppling mellan islam och sättet Al Qaida väljer sina offer. Det är en MYCKET starkare koppling mellan högerextremismen och det här dådet.

 8. Återstår att se om dådet nu kommer kopplas till nazism och högernazism bara för att gärningsmannen hade sådana sympatier. Hade det varit en muslim som använt sin religion som motiv hade alla sagt att det inte hade något med islam att göra.

Kommentarer inaktiverade.