1 procent av terrorismen i Europa är högerextrem

Jag vill bekämpa fascismen, högerextremismen. Jag har ägnat en stor del av mitt politiska liv åt kamp mot rasism och fascism. Vid sidan av fackligt arbete har det varit mitt huvudsakliga politiska arbete i cirka 40 år. Jag vet att man inte kan bekämpa fascism genom att använda samma metoder som de.

Lögn, hat, hot, våld är inte vettigt om det net är så att våldet används i självförsvar mot högerns våld. Så som det oftast är och har varit i de 40 år jag arbetat med antifascism och antirasism. Därför är jag inte speciellt förtjust i att falska siffror om Europols statistik sprids. Uppgifter där man påstår att Europols statistik (Tesat) visar att 90% av terrorismen i Europa är högerextrem. Påståendet är nämligen inte sant och bör inte användas. Det är kontraproduktivt att sprida lögner. Oavsett vilket år jag tar av åren 2006-2009 så är högerextremismens andel av terrorbrotten i Europa cirka 1 procent, inte nittio procent.

2009 begicks 294 terrorbrott (exkluisve Storbritannien) enligt Europol. Av dessa var 1 islamistiskt, 4 högerextrema, 40 vänsterextrema, 12 okända/övriga och 237 separatistiska. De senare begicks av organisationer som inte kan kallas högerextrema och inte heller vänsterextrema. Organisationer som ETA och Taldes Y/Segi i Baskien, FLNC på Korsika och ett para galiciska organisationer. I Storbritannien begicks samma år 124 attacker, samtliga på Nordirland och separatistiska. Av organisationer som inte är högerextrema, Real IRA och Continuity IRA.

2006 är det liknande siffror fast på en högre nivå. 498 terrordåd varav ett islamistiskt, 1 högerextremt, 17 övriga/okända, 55 vänsterextremistiska och 424 separatistiska.

Det är alltså en grov lögn att påstå att högerextremister står för över 90% av terroristdåden i Europa och antifascister eller antirasister ska inte sprida felaktiga uppgifter och lögner. Det finns ingen anledning att ljuga för att bevisa att högerextremismen är ett mycket större hot mot demokratin och arbetarrörelsen i Europa än islamister. Men anledningen är inte att majoriteten av terrorbrotten begås av högerextrema.

Anledningarna är helt andra. I de flesta europeiska länder sitter högerextrema partier i parlamentet. I många länder utgör de en del av regeringsunderlaget och även om de inte gör det så påverkar de ofta politiken i en odemokratisk, rasistisk och fascistisk riktning. Rasismen idag är oftast islamofobisk, oftast antiromsk och ibland antisemitisk. Den utveckling mot höger, mot en mer restriktiv flyktingpolitik, mot begränsningar av invandrares rättigheter och inskränkningar i religionsfriheten är ett hot mot demokratin som kommer från bar mycket starkare grupper än islamisterna. De senare sitter inte i parlament i Europa, har inte stöd av ungefär 30% av befolkningen och har i praktiken mycket liten makt i samhället.

Annat är det med de rasistiska, islamofoba högerpopulisterna och islamofoberna som Fremskrittpartiet i Norge, Dansk Folkeparti i Danmark, Sverigedemeokraterna i Sverige och Sannfinländarna i Finland. De har ett större stöd, de är fler och de utgör ett reelt hot mot demokratin.

Men de högerextrema utgör inte bara ett hot på grund av att de har inflytande över politiken. Högerextrema individer och grupper mördar årligen människor i de flesta europeiska länder, så också i Sverige. De mördar främst invandrare, homosexuella, fackföreningsaktivister och vänsteraktivister. De högerextrema som begår sådan våldsdåd är ofta nazister, men det finns också andra. Knäppskallar som inspireras av de främlingsfientliga och islamofoba tongångarna i samhället. Såna som John Ausonius (lasermannen) och Peter Mangs (seriemördaren i Malmö). Högerextrema knäppskallar.

Nu har vi också fått se en högerextremistisk terrorist begå det värsta terrordådet i Norden någonsin, tillika ett av de värsta i Europa efter andra världskriget. Så kanske blir högerextrem terrorism ett större problem i framtiden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

9 Replies to “1 procent av terrorismen i Europa är högerextrem”

 1. Sedan är det naturligtvis en fråga om vad som definieras som terrorism och inte. Finns nog gott om politiska mord som inte hamnar i den kategorin, både till höger och vänster.

  1. Politiska mord hamnar i stort ett aldrig i statistiken för terrorism. men folk använder sig av Europol som källa och har en korrekt siffra på islamistiska terrorbrott, tagen från Europol. Men sen räknar man de separatistiska som högerextrema vilket är fel.

  2. Politiska mord hamnar i stort ett aldrig i statistiken för terrorism. men folk använder sig av Europol som källa och har en korrekt siffra på islamistiska terrorbrott, tagen från Europol. Men sen räknar man de separatistiska som högerextrema vilket är fel.

   1. Bra att få statistiken synad! Så lätt att få vad som helst till vad man själv vill. I gott syfte, må hända…. men ändå! Tack! 
    ”Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik” Skrivet med glimten i ögat 😉

 2. Hur är den där blonde terroristen så självklart ”höger”? För att han är religiös? Är islamisterna också ”höger”?
  Han säger sig vara emot rasism, är det höger? Han ville tillbaka till folkhemmets 1950-tal, är det höger? Han var inte nazist, utan pro Israel, och så vidare…

 3. Jag tror inte det är en avsiktlig lögn (hoppas iaf inte) utan det är nog pga en felaktig tankegång att klassa separatister som nationalister bara för att de ofta kämpar för ett eget land. Fast vem skulle vilja applicera samma logik i ex Palistina-frågan?  

  Bra inlägg men det blir nog svårt
  att få gehör, för det har använts oemotsagt som talking-point i ett halvår nu…

 4. Varmt tack för detta! Jag är en av dina meningsmotståndare strax bortom mittenlinjen  som ofta brukar peka på just denna statistik när jag hör folk slänga sig med uppgifter de borde kollat och som tack för detta upplysningsarbete så brukar jag få kommentarer i stil med ”det vet man ju var man har er SD-anhängare”. Etiketterandet av folk för att tvinga in dem i fack som den egna ideologin kan hantera kommer att vara förödande för vår demokrati och debattklimatet.
  (F.ö. finns statistiken för 2010 nu ute på deras sajt, men dokumentet saknar vad jag kan se uppgifter om antalet dödade utan listar bara antalet dåd.)

  Som en del andra har påpekat så vore det bra om vi också kunde få en ensning av hur brotten rapporteras inom EU så att nationella skillnader kan minskas.

 5. Jag har inte själv hört eller läst sådana påståenden men om de görs så är de missvisande. Den största kategorin i EU:s 2010 Trend Report var separatistiskt och ”ethno-national” terrorism, och det är knappast att likställa med högerextremt våld, även om det är nationalistiskt.

  Frågan är dock om inte Mangs och Breivik bägge borde klassas som terrorister. Mangs attackerade ju också en mängd oskyldiga i syfte att döda/skada enskilda individer men också terrorisera en befolkning, och även han hade politiska motiv.

  Sedan varierar siffrorna alltid stort från år till år, varför det kan vara bättre att använda sig av flerårs-medelvärden, samt (som ingekhul påpekar) om man räknar antal attacker eller döda t.ex.

  Jag har länk en till EU:s rapport och en tabell i ett gammalt blogginlägg: http://turkeublog.blogspot.com/2011/02/overblown-threat-from-islamic-terrorism.html

Kommentarer inaktiverade.