Kan Breiviks terrorattentat leda till liknande händelser i Sverige?

Den miljö som Anders Behring Breivik fick sina uppfattningar i är den miljö som finns i och kring partier som Fremskrittspartiet (Frp) i Norge och Sverigedemokraterna (SD) i Sverige. De uppfattningar som Breivik ger uttryck för i sitt manifest är i stort sett identiska med de uppfattningar som Sverigedemokraterna saluför. Miljön för att vissa människor ska kunna utvecklas till galna högerextremistiska terrorister och mördare finns alltså även i Sverige. Det har ju dessutom redan hänt. Minst tre gånger. Jag tänker på lasermannen John Ausonius och seriemördaren från Malmö, Peter Mangs. Björn Söderbergs mördare är det tredje fallet. Ausonius och Mangs var dock inte lika insyltade i de främlingsfientliga partierna som Anders Breivik och stod kanske snarare vid sidan av och påverkades av stämningarna i samhället som skapades av högerextrema miljöer och borgerliga politik.

Så visst kan det hända liknande saker som massakern på Utöya även i Sverige. Visst kan också svenska högerextremister göra sig skyldiga till terrorism och massmord. Till mord gör sig svenska högerextremister skyldiga varje år.  Så förutsättningarna till terroristdåd av samma typ som i Norge finns även i Sverige. Högerextremisterna här är likadana som de där. Breivik var delvis resultatet av en svenska högerextrem och nazistisk miljö på Internet. Delvis resultatet av tio års medlemsskap i Fremskrittpartiet. Samma typ av människor finns inom den svenska motsvarigheten till Frp, SD.

Att Anders Behring Breivik faktiskt begått det värsta terroristdådet i nordisk historia kan naturligtvis också leda till efterföljare i Sverige. Nazistiskt, fascistiska och/eller högerextremistiska dårar om försöker sig på liknande attacker på vänsterns ungdomsläger och konferenser. Det är bara att börja skydda sig bäst det går.

Sen återigen, det handlar inte om unga mäns hat. Det handlar inte om ont och gott. Det handlar inte om en ensam galning. Det handlar om högerextremt politiskt våld. Det handlar inte om psykologi i första hand, utan om politik. Det handlar om terrorism. Breivik är en terrorist. En högerextrem terrorist.

Intressant?
Bloggat: Arbetarperspektiv, Jesper Svensson,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

32 Svar på “Kan Breiviks terrorattentat leda till liknande händelser i Sverige?”

 1. Det var inte FrP eller SD som skapade Breivik. Hans vansinnesdåd var en protest mot det mångkulturella samhället. De krafter som skapade mångkulturen skapade också Breivik.

  1. Han gjorde det alltså som stöd för de åsikter du och SD har. Menar du på allvar att era åsikter inte har med Breiviks åsikter att göra. Du är inte sann. Eller menar du att hans dåd var riktigt för att han företräder samma åsikter som SD? Då är du ännu mer otrolig.

 2. Jag förstår hur du tänker, men gör du dig inte skyldig till samma tankemönster som Breivik här? När en ensam muslim spränger sig själv i Stockholm ropar vissa grupper ”islamsk terrorism” och kräver att svenska imamer skall ta avstånd från honom och hans ideologi. När en ensam fd medlem av Fremskrittspartiet utför ett terrordåd, kräver vissa grupper att svenska SD skall ta avstånd från honom och hans ideologi. Är det bara jag som ser en parallell här?

  Dessutom var han ju kristen, så vi borde ju tala om ”kristen terrorism” och kräva att svenska präster tar avstånd från honom också. Sedan spelade han ju WOW, så Blizzard borde ta avstånd från honom. 😉

  Att demonisera stora grupper bara för att det finns psykopatiska galningar i världen är väl lika fel vem som än gör det? Eller helgar ändamålet medlen?

  1. jag säger inte att alla sverigedemokrater skulle kunna gör det som Breivik gjorde. Jag demoniserar alltså ingen, jag hävdar att vissa åsikter skapar vissa företeelser. Jag säger att den miljön och de åsikter som frodas där skapar sådana som Anders Breivik. Precis som fundamentalistiska islamistiska mljöer delvis skapade Abdulwahab. Sådan högervridna fascistiska miljöer skapar massmördare och terrorister av en del människor. Det är politiken som är grundproblemet. Jag kräver inte att fascister ska ta avstånd från Breivik. Jag kräver att alla människor ska ta avstånd från fascismen.

   Ditt resonemang är alltså inte bara falskt, utan också rent korkat och dumt. Det har ingenting med det jag skrev att göra. Likheterna finns inte.

  2. Men det är väl bra att svenska imamer gör uttalanden där de tar avstånd från terrorism? Det är viktigt att de gör tydligt att sådant inte är acceptabelt. Att de markerar mot destruktiva delar av deras egen religion. Det vore mycket bra om SD gjorde detsamma i det här fallet. Och inte fel om kristna präster gör det också.

 3. Erik Hellsborn, ledande Sverigedemokrat, skrev just en lång kommentar som exakt återgav de åsikter som Breivik för fram i sitt manifest. Det är vänsterns fel, det är mångkulturens fel att Breivik mördade vänsterfolk. De som predikar hat, som exempelvis Frp och SD bär inget ansvar enligt Erik Hellsborn. I praktiken försvarar han de åsikter som ledde fram till terroristdådet. Dessutom är vi i vänstern tydligen också skaparna av SD. Snacka om monumental förvirring och oförmåga att ta ansvar för sitt eget hatbudskap. 

  Jag kunde inte publicera kommentaren då den innehöll en rad rasistiska och fascistiska floskler, men jag har sparat den. I praktiken var den ett försvar av Breiviks åsikter, men ett avståndstagande från handlingen, vilket bör observeras, och bekräftade i stort vad jag skrivit i inlägget.

 4. Klart det kan ske även här.
  Den enormt hatfyllda retoriken som SD-medlemmar och SD:s väljare för fram i bloggar och forum skapar ett klimat som skapar sådana som Breivik. Jämför mordförsöket på Gabrielle Gifford – det är samma sorts retorik från de politiska motståndarna som ger utlopp för sådana här händelser.

  SD har ett enormt ansvar i detta, precis som alla andra främlingsfientliga partier i Europa. Genom att fokusera på politiken istället för att använda floskler och hatiska skrifter, som t ex Åkessons ”muslimer” … ”är Sveriges största hot” (Aftonbladet), så kan vi slippa sådant här i Sverige. Men så länge SD tycker det är helt okay att skriva sådant så kommer så kommer nationella extremister kunna skapa mer terror.

 5. Klart det kan ske även här.
  Den enormt hatfyllda retoriken som SD-medlemmar och SD:s väljare för fram i bloggar och forum skapar ett klimat som skapar sådana som Breivik. Jämför mordförsöket på Gabrielle Gifford – det är samma sorts retorik från de politiska motståndarna som ger utlopp för sådana här händelser.

  SD har ett enormt ansvar i detta, precis som alla andra främlingsfientliga partier i Europa. Genom att fokusera på politiken istället för att använda floskler och hatiska skrifter, som t ex Åkessons ”muslimer” … ”är Sveriges största hot” (Aftonbladet), så kan vi slippa sådant här i Sverige. Men så länge SD tycker det är helt okay att skriva sådant så kommer så kommer nationella extremister kunna skapa mer terror.

 6. Det verkar som om du vare sig läst Breiviks manifest eller SD:s partiprogram. ”De uppfattningar som Breivik ger uttryck för i sitt manifest är i stort sett identiska med de uppfattningar som Sverigedemokraterna saluför.” är ett helt GRUNDLÖST påstående och ett lågt försök att belasta SD med tragedin i Norge. Breivik talar om olika klasser individer som ska avrättas. Menar du att SD saluför sådana idéer?
  Ditt inlägg är precis ett sådant hatfyllt försök till guilt-by-association som du beklagar dig över…

  1. För den som har läst Breiviks manifest är likheterna med SD ganska uppenbara. Exakt samma insipratörer som exempelvis Kent Ekeroth har: Pamela Geller, Fjordman, Robert Spencer, Bruce Bawer…

   Det är precis samma tal om Eurabien, det är samma tal om onda muslimer. Det är helt och hållet exakt samma världsbild som Breivik och Ekeroth har. Sedan har Breivik tagit denna politiska teoribildning till dess yttersta konsekvens.

   1. Många inom Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har samma inspiratör som Stalin, Pol Pot och RAF (Marx). Många muslimer har samma inspiratör som Usama bin-Laden (Muhammed, Koranen).

    1. Skillnaden är att vänsterpartiet och socialdemokraterna inte på något sätt har en världsåskådning liknandes den hos Stalin eller Pol Pot. SD däremot har en närmast identisk världsåskådning som Breivik.

     Men visst har du rätt i att det finns muslimer med samma världsåskådning som Osama Bin-Laden. Och deras och Sverigedemokraternas ideologi kan vi aldrig acceptera.

    2. Kom du inte på några fler inspiratörer vare sig till rödingar eller till islamister än de mest kända?

     Du gick ut nian i våras med lägsta betyg i historia.

     1. Jag har inget behov av att namedroppa obskyra revolutionärer för att framstå som en svårmodig intellektuell… Poängen är att såväl Socialdemokraterna som Vänsterpartiet har en världsbild som utgår från Marx och Engels där klasskampen är historiens motor. Denna världsbild delas med många (alla?) andra socialistiska rörelser. Den stora skillnaden är att åtminstone Socialdemokraterna aldrig anser att våldsam revolution, fängslanden, åsiktsförtryck eller avrättningar är legitima medel i kampen för arbetarklassen. Det gjorde däremot såväl Stalin som Pol Pot. Världsbildens premisser är dock desamma…

     2. Blanda inte in Pol Pot med Marx och Engels. Pol Pot talade om År Noll, det år där den riktiga läran skulle starta. Den skulle vara helt kambodjansk (har var nationalist som du minns) och inte alls influerade av tidigare lärmästare.

 7. Vi får heller inte glömma att Anders var aktiv anti-rasist. Är inte du också anti-rasist? Har du gått ut o tagit avstånd från Anders och era delade åsikter?
  Det är mycket skitsnack och generaliseringar just nu från alla olika håll, precis som det var efter att Taimour sprängde sig själv i Stockholm. Vad skiljer dig just nu från vissa i SD efter Taimourbomben?

   1. Det är ju precis så han definerat sig själv, som en antirasist och det är ju det han är.

    1. Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea) blir inte demokratisk bara för att de kallar sig så. På samma sätt blir självklart inte Breivik en antirasist. Förklara nu vilken antirasistisk rörelse han ska ha varit aktiv i.

   2. Norsk media har ju vid flera tillfällen uppgett det. Svensk media likaså. Menar du att hela mediaetablissemanget i norden hittar på det? 

    1. Nej, varken svensk eller norsk media har sagt att han varit aktiv antirasist. Kan du ge mig en seriös källa på det och säga vilken organisation han varit aktiv i?

 8. Detta dåd är ju utförd av en galen sionist (och liberal), som som den påläste vet så är sionismen en motsats till nationalismen.

  1. Jasså, Sionism är ju en sorts nationalism, hur menar du att de har ett motsatsförhållande`?

 9. Intressant artikel och åsikt, men det är inte logiskt giltigt argument. 
  Man kan inte göra slutsatser på induktiv basis med att surfande på högerextrema webbsidor eller med medlemskap i något politiskt parti i Norge gör en person till massmördare. Orsak och verkan eller logik- och giltighet lyder under strikta regler inom filosofin och kan inte vara en åsikt eller känsla, som författaren uppenbarligen gör sig skyldig till… 

  1. Det var en lång drapa av ingenting. Fina ord gör inte en kommentar bättre, mer innehållsrik eller ens vettig. Eller innebär att det finns nån kontakt med verkligheten. Jag skiter är ärligt sagt i filosofin och väljer verkligheten framför den.

Kommentarer är stängda.