Högerextremism – inte extremism, politik – inte blint hat

Del 8 av 12 i serien Fascismen idag

Terroristdådet i Norge som var riktat mot den norska socialdemokratin och dess ungdomsförbund var ett dåd av en högerextremist som formats i en högerextremistisk miljö. Att i det läget prata om kamp mot extremism leder fel. Man måste erkänna att dådet är en följd av existensen av de hatfyllda miljöer som skapats av fascistpartier som Sverigedemokraterna och högerpopulister som Fremskrittspartiet, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna. Erkänna att det var högerextremistiskt våld riktat mot vänstern, inte mot alla. Endast ett erkännande av detta kan leda till att man kan vidta åtgärder som minskar risken för en upprepning. Felaktig analys ger ingen förståelse och leder till felaktiga åtgärder.

Ett allmänt prat om kamp mot terrorism och extremism leder ingen vart. Annat än till mer repression och mer övervakning. Åtgärder som i sin tur riskerar att trigga fler högerextrema eller andra terrorister. Det är väl belagt att fantasier, repression och övervakning inte kan stoppa terrorister av Breiviks sort om vi vill behålla vår demokrati. Att inte erkänna dådet som ett högerextremt dåd mot arbetarrörelsen, mot vänstern innebär att man bortser från terroristdådets politiska innehål, missar orsakerna och vidtar meningslösa åtgärder.

Det är inte speciellt förvånande att Fredrik Reinfeldt inte erkänner dådets politisk natur. Det skulle nämligen i förlängningen innebär ett underkännande av hans egen politik som ju är inriktad på att skapa större klyftor i samhället genom att gynna de rika och missgynna arbetare och fattiga. En politik som skapat grogrund för fascistpartier och rasism.

Terrordådet i Norge var inte resultatet av blint hat som Reinfeldt hävdar. Det var resultatet av högerextrem och islamofobisk ideologi. Det var ett politiskt riktat hat. Mot arbetarrörelsen och vänstern. Att prata om blint hat är att fördunkla vad terrordådet i Norge verkligen handlar om. Vilket ju verkar vara ett av syftena med Fredrik Reinfeldts floskelfyllda propagandaartikel i dagens SVD.

Intressant?
Bloggat: Fredrich, Human LabRat,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Det är inte ofattbart, det är inte blint våld, det är terrorismExtremism förebyggs genom jämlikhet >>
Advertisements

13 Replies to “Högerextremism – inte extremism, politik – inte blint hat”

 1. En Mycket bra analys. Läser man det Per Schlingmann sagt så undrar man vilken verklighetsuppfattning han lider av. ”Per Schlingmann, statssekreterare i kommunikationsfrågor, är förvånad
  över kritiken. Han menar att det viktigaste den första kvällen var att
  erbjuda Norge den hjälp, exempelvis med ambulanser, som kunde tänkas
  behövas.” Norge är ett högmodernt land, inte något fattigt land i Sydamerika eller Afrika, och har tillräckligt med ambulanser. När moderaterna har kört SOS-Alarm i botten så behövs det banne mig ambulanser här.
    Självklart så är bombdådet och massmordet i Norge ett dåd och terrorism mot det Norska arbetarpartiet. Det verkar tyvärr vara en allt för het potatis för media och regeringen att ta i.

    Jag hörde Lotta Gröning uttala sig i SVT´s morgonsoffa och enligt henne så kan inte Sverige demokraterna belastas för dåden i Norge. Nonsens, man behöver bara läsa Kenth Ekeroths blogg för att förstå att Anders Breivik har menings fränder… Kenth Ekeroth sitter i Sveriges riksdag och ger islamofobin ett ansikte. Så det finns verkligen växthus eller plantskolor för män som Breivik, det läskiga är att trädgårdsmästarna sitter i riksdagen…

 2. Jag kan inte annat än att konstatera att historien upprepas än en gång.

  Under den ekonomiska krisen på 30-talet så skulle man hitta en syndabock och man fann en hel religion (som man försökte göra till en ras) när de verkliga skyldiga var ett antal bankirer som skuldsatt Tyskland efter WW-I.

  Därefter började man först rensa ur och skrämma dem som tidigast såg igenom den nationalistiska rörelsens lögner och också hade alternativa förklaringar och lösningar på krisen, nämligen kommunister och socialister (mha av bolsjevikhotet). Först därefter försökta man rensa ur judar, romer, handikappade och psykiskt sjuka.

  Det är mycket tydligt att vi inte lärt av historien, att se tendenserna och agera i tid – bäva månde världen…

  …såvida vi inte lyckas styra om debatten till de verkliga orsakerna till den ökade främligsfientligheten i hela Europa, dvs en ekonomisk kris och massarbetslöshet skapat av finansparasiternas rofferi. Gå i polemik med SD fungerar inte, därtill verkar de allt för bra retoriker och välorganiserade, utan skapar bara ett vi och dom (dvs humanister-demokrater vs nationalister-rasister) som förstärker skiljelinjerna, ger dem publicitet samt stärker deras verklighetsbeskrivning.

  Det vi sanna demokrater kan göra är att peka ut de verkliga orsakerna till arbetslösheten och skuldkrisen i Europa – ja, jag ser det som vår plikt!

 3. Randanmärkning: blint hat betyder inte ”hat riktat mot alla”. Det betyder ”hat som inte går att påverka med argument”.

  I övrigt: varför man inte ska kämpa mot extremism utan enbart mot högerextremism övergår mitt förstånd. Högerextremt massmord i Norge är lika förkastligt som vänsterextrem mordbrand i Södertälje.

  1. Vänsterextrem mordbarn har nu aldrig ägt rum i Södertälje. Det var och är en missuppfattning. Vänsterextrem terrorism och högerextrem terrorism bekämpas på olika sätt. Ökad jämlikhet dvs politiska sociala och ekonomiska åtgärder, hjälper mot det sistnämnda men inte mot det förstnämnda (vänsterterrorism var vanligast på 1970-talet, det jämlikaste årtiondet som funnits). Det förstnämnda kräver ideologi, att övertyga politiskt och med argument. Det duger inte mot högerextremistisk terrorism. Mot religiöst motiverat terrorism är modernitet, utbildning och upplysning lösningen. Olika typer av terrorism växer ur olika sociala situationer och kräver olika åtgärder.

 4. Det Reinfeldt inte gör är att klart och tydligt skriva ” Islamofobin är vår tids farligaste hatideologi och den hade militärt våld på agendan redan innan Utöja. Vi kommer att uppdra åt SÄPO att omprioritera sina resurser, klart och tydligt redovisa hur mycket mantimmer som läggs på olika hot och granska vilka politiska analyser och värderingar som finns inom Säkerhetspolisen. Det är ett säkerhetshot om det visar sig att att SÄPOs världsbild inte stämmer med verkligheten”.

  Dessutom borde han be om ursäkt ifall uppgifterna stämmer att varken UD eller statsledarn tagit kontakt med den överlevande svensken. Jämför tsunamin…

  Det är livsfarligt för demokratin om borgerligheten inte ser detta som ett politiskt terrordåd. Då kommer inte borgerligheten dra de rätta politiska slutsatserna vilket lämnar arbetarrörelsen ensam i kampen mot högerextremismen.

Kommentarer inaktiverade.