Väcker Sverigefeber

Boknytt
Upplev Sveriges historia
Dick Harrison
Bonnier fakta

Väcker Sverigefeber

Den historietörstande allmänheten har allt fler verk att släcka sin törst efter rötter med. Inte minst av den alltid like produktive historikern Dick Harrison. Det finns också en uppsjö av detaljerade guideböcker om Sverige. Men de senare kan kännas lite överlastade.

Lugn. Nu har Dick Harrison löst problemet tillsammans med fotografen Mikael Gustafsson och hans utmärkt sköna Sverigebilder. I sin vackra soffbordsbok ”Upplev Sverige – En guide till historiska upplevelser i hela landet” har de landskapsvis valt ut de intressantaste målen (även industrihistoriska) och försett dem med en rejäl dos historia.

Jag åkte förra sommaren tre dagar genom Skåne med mina föräldrar. Nu ser jag att jag fick in de flesta besöksmålen, och jag läser intresserad om dem i efterhand. Det blir som en brygga mellan historia och turism. Det enda som saknas i denna fina bok är lite kartor för huvudmålens runtomkringattraktioner.

Mitt restips blir spännande Husaby i Västergötland där Olof Skötkonung lät döpa sig vid källan år 1008. Kung och kyrka förenades och så föddes Sverige. Det är i alla fall ett sätt att se det, och som Harrison själv säger; Det är vi själva som skapar vår historia.

Hans Norebrink

Läs mer: Cisionwire, SVD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

234 kr hos Adlibris

Advertisements