Breivik är ingen våldsam nazist

Del 9 av 10 i serien En norsk terrorist

Av någon anledning har Göteborgs-Posten publicerat en kartläggning av nazistgrupper i Sverige i anknytning till det högerextrema terroristdådet i Norge. Dessa så kallade vit makt-grupper är ofta våldsamma och har en hel del liv på sina samveten. Jag förstår inte riktigt varför, men man hade kanske redan gjort kartläggningen och tyckte det var lämpligt att publicera den vid detta tillfälle.

Den norske terroristen Anders Behring Breivik har dock en begränsad åsiktsgemenskap med nazisterna, även om han enligt uppgifter hängde på en nazistsikt internetforum. Istället är det i den högerextrema islamofobiska miljön som Anders Behring Breivik hittades åsiktsfränder och miljöer där han kunde nära sitt hat. Under 10 år i Fremskrittspartiet utvecklades hans åsikter och uppfattningar. Breiviks manifest är i stor utsträckning identisk med de avsmak sverigedemokraternas åsikt, det visar Expo med all tydlighet i en artikel.

Breiviks åsikter och de handlingar som detta ledde till var delvis en produkt av den islamofobiska och hatiska miljön som omhuldas i partier som Fremskrittspartiet och Sverigedemokraterna. Det var bland annat denna miljö som gjorde det möjligt för Breivik att utvecklas till terrorist och massmördare.

Intressant?
Bloggat: Magnihasa, Duroj, Kjellberg, B&P, Röda Berget,
Borgarmedia: GP1, 2, DN, SVD, SVT1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Dataspel skapade inte terroristen Anders BreivikIngen gemenskap med de som banade vägen för Breivik >>
Advertisements

6 Replies to “Breivik är ingen våldsam nazist”

 1. Är inte frågan om den norske terroristen är en ”våldsam nazist” eller inte en ganska semantisk fråga?

  Själv är ju jag av åsitken att (sd) är nzister men inte i 30-talets judehatande mening utan utifrån det faktum att deras modus operandi är att sprida hat och vilja fängsla och döda meningsmotståndare. Som de ju gör på Internet. (På 20-30-talet gjiordes samma sak i möteslokaler och på gatan.)

  Att det inte går att vara judehatande och trovärdig idag är ju precis det som gjort att nazisterna måste hitta en ny syndabock. Men hatet består. Byt ut musim mot jude i argumenten så får vi 30-talets retorik.

  Politiskt, i debatten, tycker jag man skall damma av nazistbegreppet och modiiefra definitionen istället för att hålla på och försöka hitta något nytt. Få folk att inte rösta på dem av just detta skäl. Ingen kräver att man skall debattera och kompromissa med nazister. Däremot tvingas man göra detta med ”invandringskritiker” i Riksdagen. Det finns inget som stör (sd) så mycket som att bli ihopkopplade med nazismen och det är därför deras svaga punkt.

  Sedan behöver ju de demokratiska politikerna av alla kulörer samtidgt erbjuda meningsfull politik även för de cyniska och desillusonerade men det är en längre prcoess. Man kan inte äta en elefant i en munsbit. 

  Människor må ha olika ideologiska ståndpunkter men det som gör att vi får stopp på extremismen är att erbjuda hopp och en vision. Det är ju  tragiskt egentligen att ett parti som (sd) kan skapa sig en plattform genom att tala om för folk hur dåliga och utsatta och hotade vi är, och samtidigt vara ”stolta” nationalister. Men de har erbjudits den plattformen på straffspark när etablerade politiker gjort upp med ”snällismen” och ökat utslagningen med ganska obegripliga administrativa refomer utan att erbjuda någon vision om det goda samhället i gengäld.   

  1. Nej, det är inte semantik. Nazisterna är isolerade små sekter utan någon som helt betydelse. De är lättaatt bekämpa. De är i allmänhet inte islamafobiska, utan mer antisemitiska. Om man utmålar Breivik som nazist så blir han en knäppskalle (GP gör dock inte det) och man slipper ta itu med det allvarliga problemet islamofobi och det allvarliga problemet med de islamofobiska partierna och ledarsidorna. Nazisterna är inget allvarligt problem.

 2. Hej Anders. 

  Vi har aldrig påstått i några artiklar att Breivik är nazist. Jag har tvärtom i flera artiklar skrivit om hans likheter med den högerpopulistiska och extrema konspiratoriska antimuslimska rörelsers tankegods. Vi har i olika artiklar skrivit om hans person och psyke, hans tankegods (den senare inte på nätet) etc.

  De artiklar du nu hänvisar till behandlar just själva våldsanvändningen och de böcker och tänkare som kan inspirera en ensam våldsanvändare på yttersta högerkanten. Därav Pierce-intervjun och genomgången av de viktigaste svenska efterföljarna i bokväg och de mest aktiva grupperna på yttersta högerkanten. 

  När det kommer till hans metod, våldsanvändningen, terrorismen är det svårt att finna exempel hos högerpopulister och de viktigaste antimuslimska bloggarna. Hur extrema de än är och hur konspiratorisk deras världsbild än är. För att finna vurmen för ensamkrigaren som tar till vapen mot mångkulturen får vi söka honom någon annanstans i extremhögerns spretiga värld. Det betyder varken att Breivik är nazist eller att nazister för den sakens skull ideologiskt är överrens med honom. Lika lite som majoriteten av Eurabia-bloggarna skulle förespråka hans metoder.Sedan kan jag hålla med om att rubriksättarens användning av ordet nazister och inte högerextremister i rubriken kan förvirra, men det är alltid bra att läsa hela artikeln. Och då torde det stå klart att det är extremhögerns våld och inspiratörer vi talar om. Mvh Daniel Olsson

  1. Daniel, självklart har ni inte påstått det. Att Breivik är nazist alltså. Det har jag inte heller skrivit. Jag tog bara tillfället i akt.

   Breivik är inte heller ensamkrigaren och därför tycker jag det är fel att göra den kopplingen. Han var ensam, men inte ensamkrigare. Jag tror att vi kommer att få se fler av hans sort. Islamofobiska terrorister och våldsverkare (Peter Mangs är en annan vi sett) inspirerade av de antimuslimska fascistiska eller högerpopulistiska partier som SD eller Frp. De partierna är ett större problem än nazisterna och svårare att bekämpa och är det som i första hand måste uppmärksammas och bekämpas.

   Jag har inget mot artiklana i sig. Men jag ville inskärpa hos folk att Breivik inte är nazist. han är en betydligt mer normal och vanlig person.

 3. Våldsanvändningen fanns ju i samtliga dom högerextrema kretsarna innan Breivik. Inte bara i ord och hets och nätonani över heliga krig, utan på gatorna också. Med dödligt utfall.

Kommentarer inaktiverade.