I Norge mördade en terrorist – i Syrien gör regimen det

Efter snabba framgångar för den arabiska revolutionen i Tunisien och Egypten har revolutionen i arabvärlden stannat av. Mycket på grund av flera regimer varit beredda att mörda tusentals människor för att behålla makten. Ghaddafi i Libyen är en, Assad i Syrien en annan. Regimen i Bahrain en tredje. Där slogs upproret ner med hjälp av saudiska trupper och därmed indirekt med USA:s stöd.

I Libyen finns områden som styrs av de som gjort uppror, det finns inte i Syrien. Där har den diktatorisk regimen full kontroll av hela landet. Ghaddafi kommer att falla, men Assad sitter förmodligen ganska säkert trots omfattande och kontinuerliga folkliga protester. Upproret i Libyen, lett av övergångsrådet i Benghazi, får stöd på olika sätt från länder i väst. Så är det inte med de folkliga protesterna i Syrien. De kämpar ensamma och mördas i tusental.

Demokratikämpar i Syrien mördas brutalt av Assads trupper, precis som terroristen Anders Behring Breivik dödade unga demokratikämpar i Norge. Assad är en högerextrem nationalistisk diktator och Anders Behring Breivik är en högerextrem, islamofob och nationalistisk terrorist.

Frö att revolutionen i den arabiska delan av världen ska gå vidare krävs att diktatorer som Ghaddafi och Assad faller. Det krävs att det blir demokrati i Egypten och att den formella demokratin i Tunisien fördjupas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements