Svenska fifflare misstänkta för mord i Thailand

Del 1 av 9 i serien Internetbedrägerier

En svensk har blivit mördad i Thailand (han är alltså inte ryss som en del thailändska media påstår) Enligt uppgifter i thailändska tidningar bär han efternamnet Schantz. Den mördade ska vara hemmahörande i Göteborgstrakten men ha bott i Thailand en tid. Misstänkta för mordet är två andra svenskar. De två, Tommy Viktor Söderlund och Johan Hellbacken har tidigare gripits i Thailand för telemarketingfiffel och ekonomisk brottslighet.

Då hittades bland annat ett antal datorlistor med telefonnummer som visar att de drivit ett call-center från sitt hotell och använt namnet Global Telemarketing Ltd. Man hade utgett sig för att förmedla jobb, men också varor. Kunderna betalade in en förmedlingsavgift. Något jobb fick dock aldrig kunderna och pengarna försvann. Kontot dit pengarna betalats upphörde strax efter det att pengarna flutit in.

Det är inte heller första gången som Hellbacken gripits för fiffel och lurendrejeri. För några år sen  polisanmäldes hans dåvarande telemarketingföretag av flera företagare som hävdade att de fått falska fakturor från bolaget. I september 2007, dömdes han för bedrägeri då han hade fått socialbidrag under våren 2006 när han i själva verkade vistades i Thailand. Han hävdade att han sökt jobb via internet. Breven med begäran om bistånd skickade han till en bekant som postade dem i Ludvika så att det skulle se ut som om han var kvar i Sverige.

Enligt en del uppgifter ska Hellbacken också ha ingått i den kriminella ”sammanslutning” som fanns i Borlänge/Dalarna och gick under namnet Familjen. Han är också tidigare dömd för stölder och narkotikabrottslighet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

PS. 20.28: Johan Hellbacken är vad jag förstår inte längre en av de misstänkta. De två som gripits som misstänkta för mordet på Maksim Schantz är Tommy Viktor Söderlund och (Johan) Sebastian Ljung. Den mördade ska ha varit den som kontaktade polisen och satte fast de andra för det tidigare lurendrejeriet i Thailand. DS.

Series NavigationAntalet brott på Facebook är försumbart >>
Advertisements
  1. Numera svensk, men väl född i Ryssland eller Sovjetunionen. Låt oss nu hoppas att patrasket döms i Thailand till stränga straff för att sedan utvisas, om de inte är skyldiga till mord så synes de uppenbarligen vara bedragare.

  2. Pingback: Är mordoffret på Kantatgatan i Malmö kopplad till blufföretag? | Svensson

  3. Pingback: Svensk fifflare fick livstids fängelse för mord | Svensson

  4. Pingback: Ytterligare en svensk dömd för mord i Thailand | Svensson