Antalet brott på Facebook är försumbart

Del 2 av 9 i serien Internetbedrägerier

Ärligt sagt så är Svenska Dagbladets serie om brottslighet på Facebook nåt av det mest meningslösa jag sett. Den handlar helt och hållet om ett icke-problem. Antalet brott på Facebook är extremt litet. Det finns 5 miljoner svenskar som använder Facebook. Det anmäldes cirka 1 500 brott förra året och nästan 1 000 hittills i år. Det är en enormt låg brottslighet, i praktiken en obefintlig brottslighet. De flesta av de anmälda brotten är dessutom av lindrig eller mycket lindrig art.

Det finns helt enkelt inget problem med brottslighet på Facebook. Det hela är ett rent påhitt av Svensk Dagbladet. Dumheter. Trams helt enkelt. Vad som är förvånande är att Facebook själva och polisen inte fattar det. Fast, Facebook tar kanske chansen till lite textreklam och poliserna på IT-enheten vill ha mer resurser. Knappast för at utreda brott på Facebook, utan mer troligt för att använda IT än mer för att utreda verkliga och allvarligare brott.

Inte heller är det så att de flest vanliga brott går att härleda till Facebook som en polis säger och som en förvirrad debattör och internetprofet tror på. Det är ju dumheter. Kanske är det så att polisen Urban Swahn och frilansjournalisten Fredrik Wass inte förstår vad ordet härleder betyder. Då blir det ju i all fall förståeligt, annars är det ju bara helflängt. Jag tror inte ens att de flesta brott på något sätt har någon som helst koppling till eller omnämns på Facebook. Det är möjligt att dte kan vara ett hjälpmedel för att kartlägga folks kontaktnät, men närvaro på Facebook kommer inte leda till att fler brott klaras upp.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Svenska fifflare misstänkta för mord i ThailandÄr mordoffret på Kantatgatan i Malmö kopplad till blufföretag? >>
Advertisements