Höga hyror – misskötta fastigheter

Det är så flera av de stora fastighetsbolagen i Göteborg (och säkerligen på andra håll också) tjänar sina pengar. Man höjer hyrorna varje år och man missköter fastigheter, sköter inte det löpande underhållet och så förfaller byggnaderna. I bostadsbristens tidsålder så är detta beteende ofarligt och klart lönsamt för all fastighetsbolag. Privata ägares bolag är i första hand vinststyrda och man får högre vinst genom att återinvestera så lite som möjligt.

När förfallet gått mycket långt så kan de lite seriösare fastighetsbolagen sälja sin fastigheter till totalt oseriösa så kallade slumvärdar. Bolag som Centerplan, Bovista, Newsec, Acta osv. De lite seriösare fastighetsägarna i dessa sammanhang i Göteborg är exempelvis Wallenstam och ES Fastigheter (Balder). Dessa missköter dock också sina fastigheter och deras hyresgäster är missnöjda.  Andra bolag som Diligentia och Källfelt lägger betydligt större andel av sina intäkter på fastighetsunderhåll och skötsel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Hulthén - fler lägenheter i händerna på skumraskbolag löser lägenhetsproblemen | Svensson()

 • satanspack68

  Passar på att lägga Akelius till slumvärdslistan, Södra Innerstaden i Malmö. Man reagerar på missskötseln med restaurangsopor som tittar fram under sopkärlen på den torftiga asfaltgården där barnen ska leka, mögel i tvättstugan, fuktproblem i en trapp där en astmastisk familj bor som knappt kan uttala sina rättigheter på svenska, taskig ventilation från en grillrestaurang som inte fixat ventilationen och där värden inte heller tar sitt ansvar och slutligen buller från sammma restaurangverksamhet som ger knappt fyra till fem timmars sömn per natt.

  Fastighetsägaren gör inget. Miljöförvaltningen struntar i flera allvarliga missförhållanden. Inte undra på att folk till sist inte orkar och får sjukskriva sig istället. Det är så arbetsdugligt folk ska behandlas.

  Nej, det handlar inte om Sevedsplan, utan om Möllevången och den hjälp man får av Miljöförvaltningen. De struntar i egenkontrollskyldigheten både för fastighetsägare och restauranginnehavare. Istället ser de till att förvränga den information vi framfört till dem och ljuger i delegationsbeslutet. I beslutet radas det upp skenåtgärder som inte ens ur laglig och miljömässig synvinkel är försvarbara. Det saknas flödesvärden i OVK-kontroll både i fastighet och restaurang. Någon mätning av inomhusluften finns inte, trots att vi får reaktioner av att vistas där.  

  Hur kommer detta sig? Vissa av Miljöförvaltningens personal som deltagit i utredningsarbetet har lagt in sig som vänner hos fastighetsägarens involverade personal på Facebook. En nyckelperson i facebookkedjan har därtill lagt in sina moderata och liberala vänner. 850 vänner på Facebook mot två anmälare och flera stycken som riskrerar sin hälsa. Vi har inte sedan i februari ens fått rättat lögnerna. Chefen på Miljöförvaltningen skriver till oss att han kan tänka sig att rätta felen, men anser inte att beslutet ska ändras.

  Vad händer då? Jo, fastighetsägaren stämmer oss inför Tingsrätten bland annat med hjälp av det osanna beslutet från Miljöförvaltningen för att vi deponerat en del av hyran p.g.a.lukt- och bullerproblem från restaurangen som grillar kycklingar invid öppna eldslågor.De flesta restauranger gör inte det i Möllevången eftersom de antagligen förstått det miljövådliga och de inte har råd att investera i sådana grillar. Det sistnämnda är tur eftersom det är få människor här runtomkring som förstår vad metanutsläpp, sot, kolmonoxider och kväveoxidutsläpp kan bidra till.
  Akelius vill alltså lyfta det deponerade beloppet och sedan på köpet slänga ut oss istället för att sköta sin egenkontroll. Vi känner inte en massa pålitliga advokater, har taskig budget för det och vet inte vad vi ska ta oss till.

  Men det är säkert flera som råkat ut för den här typen av övergrepp från både fastighetsägare och myndighet som sitter i samma båt. De har troligtvis blivit blåsta och fått lära sig att ligga på knä.