Man kan inte stoppa extremism genom att söka på nätet

Ibland är Beatrice Ask närmast ofattbart dum. Det är obegripligt eftersom hon omöjligt kan vara dum. Och är hennes senaste utspel en del av regeringens handlingsplan mot extremism så är regeringens politik och inställning på detta område mer korkad än vad jag tidigare trott och än vad jag förväntat mig. Spaning på Internet hade exempelvis inte hittat de två senaste nordiska terroristerna, Anders Behring Breivik och Taimour Abdulwahab, så jag vet inte riktig vad Beatrice Ask motiverar sitt uttalande med.

Det finns inga som helst belägg att det skulle bli enklare att bekämpa högerextremism genom mer övevakning, kontroll och spaning på nätet. Högerextremismen är det som är det enda verkliga problemet i Sverige vad det gäller extremism. Fundamentalistisk religiös extremism och vänsterextremism är inga stora problem i vårt land.

Hela Asks och regeringens begrepp våldsbejakande extremism är löjligt. De tror ju själva på att förändra världen med våld så varför skulle det vara fel när andra gör det. Våld är ett problem, framförallt för den som drabbas men också för den som utövar det. Våld korrumperar, både samhälle, kropp och själ. Man blir förstörd, såväl samhällskroppen, samhällssjälen som människokroppen och -själen får långvariga skador som tar lång tid att reparera. Jag anser att våld kan var nödvändigt ibland, precis som alla etablerade svenska partier och alla partier i riksdagen tror. Men det ska var restriktivt och inte användas i onödan.

Att man är för våld ibland kan dock som jag ser det aldrig användas för att definiera en extremist. Istället är det synen på människors lika värde, lika rättigheter och lika möjligheter som är avgörande. Det är där som vissa folkpartister blir extremister, de anser inte att alla människor har lika värde, det är där som Sverigedemokraterna förvandlas till extremister, det som gör rasister och religiösa fundamentalister till extremister.

Av detta följer att det är omöjligt att definiera extremister utifrån synen på våld. Att spana efter folk som är beredda att använda våld för nåt syfte eller som vill förändra samhället på ett grundläggande sätt och därmed kan tänka sig använda våld i yttersta nödfall för att uppnå den förändringen är inga extremister. Det är inte heller de som stöder befrielsekamp i vilken våld används som exempelvis kampen i Palestina mot de israeliska ockupanterna.

Vad som händer med mer övervakning och kontroll, på nätet och på andra ställen är att oskyldiga människor drabbas. Du får mängder med gripanden av folk som inte är ett dugg våldsamma och inte är extremister alls. Men de riktigt farliga, såna som Anders Behring Breivik hittar man inte. Mängder med människor blir utsatta för intrång i det privata och begränsingar av den personliga integriteten.

Och jo hatbrotten minskar med all sannolikhet. För människor i Sverige blir allt invandrarvänligare och därmed så minskar också problemet med den värsta extremistmiljön, vit-maktmiljön. Den miljö som är det största problemet vill dock regeringen inte ens nämna och de vill man uppenbarligen inte föröka kontrollera. Den miljö jag pratar om är den islamofoba miljön kring och i partier som Sverigedemokraterna. Den miljö ur vilken Nordens värste terrorist sprungit. Trost att miljön inte är våldsbejakande. Regeringen tycks anse att den inte finns. Regeringens handlingsplan blir därmed än mer gallimatias.

Ännu falskare låter den debattartikel som tre borgerliga statsministarra publicerat i DN idag. För en av dem, Lars Løkke Rasmussen, leder ju en regering med rent rasistisk politik och med stöd av ett av de partier, Dansk Folkeparti, som skapar den miljö ur vilken sådana som Anders Behring Breivik växer fram. En annan, Jyrki Katainen, leder regeringen i ett land som i princip aldrig tagit mot en enda flykting och dessutom inte har haft nån annan invandring heller. Han är inte trovärdig helt enkelt. Kvar står hycklaren Fredrik Reinfeldt som för en politik om gynnar sådana partier som Sverigedemokraterna och därmed möjliggör de miljöer ur vilka terrorister skapas.

Intressant?
Bloggat: Annarkia, Sebastian, Röda Berget, Sommestad,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Tänker SD arrangera Brevikkonferens? « Röda Berget()

  • Det är bl.a. på nätet som mycket skit florerar, trots att det ofta har en snygg fasad

    • Och? Hade man hittat Breivik? Hade man hittat Abdulwahab? Inte då. Man kan förmodligen inte förhindra ett enda terroristdåd på det sättet. Lika lite som genom att läsa tidningar.

  • Anonym

    Hon är inte dum egentligen. Hon är politiker och säger det hon tror folk vill höra. Dessvärre har hon nog rätt, vanligt folk vill gärna ha mer övervakning om en politiker säger att det gör livet säkrare.

  • Pingback: Hiroshimadagen 6/8 2011 « Sverige är inte världens navel!()