Kriminella fuskar med bidrag

Bidragsfusket i Sverige är mycket litet, ändå har det använts för att motivera försämringar i försäkrings- och bidragssystemen för vanligt folk. Resultatet är att arbetslösa och sjuka fått det allt sämre och att klyftorna i samhället ökar. När man sen undersökt det ganska obetydliga fusket mer noggrant har det visat sig att yrkeskriminella, organiserad brottslighet, gangsters står för en hel del av fusket. För det har vanligt folk fått lida. Nu har myndigheterna, i alla fall i Stockholms län, dock hittat en metod för att komma åt detta fusk från kriminella. Resultatet har blivit återkrav i miljonklassen:

Myndigheternas samarbete inom Regionala underrättelsecentrumet i Stockholm gav i fjol följande resultat sedan ett antal ärenden överlämnats till respektive myndighet för åtgärder:

Skatteverket höjde taxeringen för 18 personer vilket innebar krav på att betala drygt 22 miljoner kronor. Dessutom betalningssäkrades 9,3 miljoner kronor. 16 brottsanmälningar gjordes.

Ekobrottsmyndigheten inledde sju brottsutredningar. En dom innebar ett sammanlagt fängelsestraff på tre år och fyra månader för fyra personer. I ett annat mål dömdes en man till ett år och sex månaders fängelse för grov oredlighet mot borgenär och grovt bokföringsbrott. Kronofogden gjorde utmätning och säkrade värden för 8,6 miljoner kronor. Försäkringskassan krävde tillbaka 7,8 miljoner och stoppade framtida utbetalningar på drygt 6 miljoner kronor. 12 polisanmälningar om misstänkt bidragsbrott gjordes. Samtliga siffror gäller Stockholms län. I övriga Sverige har Försäkringskassan krävt tillbaka 5,6 miljoner kronor av kriminellt aktiva personer och polisanmält sju ärenden

Metoderna har varit mycket vanliga inom Hells Angels och de kriminellt aktiva medlemmarna i den organisationen har på så sätt skaffat sig en grundtrygghet i forma av fuskinkomster. Detta samtidigt som de ägnat sig åt brottslig verksamhet och inte alls varit sjuka. En del av fusket har bara varit möjligt genom ohederliga läkare som samarbetat med gangstergängen på ett organiserat sätt. Andra kända gangsters och gangstergäng har in på samma metodiska sätt använt bidragsfusk som en metod att tillskansa sig pengar så som Hells Angels medlemmar gjort.

Förresten är det inte bara yrkeskriminella som fifflar och fuskar med pengar. Även högt uppsatta i samhället fifflar, dock ofta utan att begå olagligheter. Men förmodligen handlar det om betydligt mer pengar i sådant direktörsfiffel än vad det gäller för de kriminellas fiffel med bidragspengar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements