1100 gripna i England – lika många greps i Göteborg år 2001

Med tanke på att upploppen, kravallerna och skadegörelsen i England har varit mycket värre och större än kravallerna i Göteborg år 2001 kan man från siffrorna på antal gripna och omhändertagna förstå hur extremt oproportionerlig och överdriven polisinsatsen i Göteborg år 2001 var.

Nästan ingen av de som greps eller omhändertogs i Göteborg år 2001 hade gjort någonting. Nästan hälften omhändertogs eller greps dessutom innan något hänt överhuvudtaget. Helt oskyldiga omhändertogs alltså innan det ens varit en kravall. Det är inte att undra på att polisen fick rejäl kritik i den statliga utredningen om Göteborg 2001. Polisen insats var grovt oproportionerlig och totalt missriktad. Genom att så många oskyldiga omhändertogs och greps skapade polisen dessutom en stämning som förvärrade kravallerna.

I England var det ett polisövergrepp som utlöste kravallerna, men under upploppen tycks polisen ha agerat ganska lugnt och avvaktande för att inte förvärra läget. Nu har upploppen i England avstannat då det funnits enorma mängder poliser gatorna. Men vidtas inga sociala åtgärder och ändras inte politiken i landet så kommer upplopp att ske igen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “1100 gripna i England – lika många greps i Göteborg år 2001”

    1. Enligt all känd kunskap och de flesta utvärderingar så blev skadegörelsen och upploppen större på grund av polisens usla hantering av Göteborg 2001. Det är också därför som den svenska polisen förändrat hela sitt arbetssätt i förhållande till folkmassor och upploppsrisker. Något som haft effekt. Åren 1970-2001 förekom det allvarliga kravaller och upplopp i Göteborg cirka två gånger per årtionde. Efter 2001 har det inte förekommit en enda gång. Huvudorsaken till det är polisens förändrade arbetssätt.

Kommentarer inaktiverade.