Polismisstag kostade många ungdomars liv på Utöya

Ju mer som kommer fram om den norska polisens agerande i förhållande till massakern på och terroristangreppet mot ungdomarna Utöya, ju mer är det uppenbart att den norska polisen gjort en rad misstag som kostat ungdomar livet.

Man avstod från att använda en helikopter som fanns, eller ännu värre, visst inte ens att helikopterna fanns. Man tog en omväg till Utöya därför att man var rädd som sina polisers liv. Att fler ungdomar kanske dog på grund av det tycks man inte ha brytt sig om.  Slutligen fick man flera telefonsamtal från terroristen Anders Behring Breivik som man inte besvarade på ett vettigt och rimligt sätt. Därmed orsakade polisen med all sannolikhet ännu fler ungdomars död.

Det är uppenbart att polisen i Norge tycks ha begått en hel del allvarliga fel och tabbar som förmodligen inneburit att fler ungdomar dog.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Det är väl ändå inte polisens fel att det dog ungdomar på ön?

  • Det har jag ju inte heller skrivit. Jag har skrivit att deras misstag innebar att fler dog. Det är en högerextremistisk terrorist som bär skulden och ansvaret delas av honom, högerextrema islamofoba miljöer inklusive partier som sverigedemokraterna och fremskrittspartiet såväl som av den nyliberala nedskärnings- och privatiseringspolitiken och dess företrädare.

 • Anonym

  Anders Behring Breivik bär ansvaret, ingen annan. Så här i efterhand är det lätt att se misstagen. Det är säkert London polisens fel att de försökte bränna ner London…

  • Du måste skilja på skuld och ansvar. Skulden är hans. Ansvaret delas av många. Och polisen kan eventuellt bära en del av skulden till att så många dödades på grund av att de begick allvarliga fel och misstag. Ansvar bär de, den norska regeringen, Fremskrittspartiet, svenska islamofoba miljöer osv.

   När det gäller London kan jag inte se att de bär nån direkt skuld, mer än att ett mord som några poliser begick var den utlösande orsakerna till upploppen. Men även för upploppen finns det många ansvariga. Polisen hör till dem liksom Storbritanniens regeringar som tagit från fattiga och gett till rika osv. Mend et får vi diskutera i samband med de inläggen