Upplopp i England och bilbränder i Göteborg

Man får nog säga att de destruktiva och icke-konstruktiva ”aktioner” i form av att lunta upp bilar som en del ungdomar i Göteborg ägnar sig år och som kan ses som en reaktion på usla sociala förhållanden bleknar i jämförelse med hur ungdomar och andra i England härjat, plundrat och bränt i upploppen där.

Men lika lite i Göteborg som England handlar denna typ av reaktioner om politiska protester. Det är visserligen en reaktion på dåliga sociala förhållanden som bara kan bemötas med politiska och social åtgärder om man vill förbättra situationen och slippa upprepningar av destruktiviteten i de spontana upploppen och bilbränderna. Men det är inte politik.

När det gäller bilbränder har 15 bilar den senaste natten eldats upp i Gårdsten och Lövgärdet, två stadsdelar som tidigare haft väldigt lite sådant. Istället hard et varit Biskopsgården, Backa, Tynnered och centrala Hisingen som haft störst förekomst av den typen av händelser.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Att Gårdsten och Lövgärdet haft lite bilbränder är absolut inte fallet. Genom hela 2000-talet har dussintals, troligtvis hundratals bilar och mopeder eldats upp bara i Lövgärdet. I tillägg till detta har enorma mängder bilar vandaliserats. På bara en natt den 18 juni i fjol vandaliserades minst ett trettiotal bilar på två intilliggande parkeringar i Lövgärdet (krossade rutor m.m. och småstölder ur fordonen). Det är lägsta klassens invånare som bor i dessa stadsdelar, men dessa måste också få bo någonstans, men hur vi löser problemen dessa människor skapar vet jag inte. Jag kan bara konstantera att det inte har blivit bättre på de drygt tjugo åren jag bott här. Trist.

  • Jod mitt påstående är riktigt. Ungdomsproblem och bilbränder har inte förekommit i samma utsträckning där de senaste åren som i de andra stadsdelar jag nämnt. Du har inga som helst belägg för dina påståenden om hundratals bilar (vilket ju med all sannolikhet saknar all form av sanning) medan mina påståenden lätt kan beläggas genom en enkel sökning på GP och min blogg.

   Sedan hör det till saken att de allra flesta bilbränder över tid handlar om olyckor eller försäkringsbedrägerier och inte ungdomsstök. Det var dock omfattande oroligheter i Lövgärdet för några år sen då bland annat ett aktivitetshus brändes ner.

   Mitt inlägg berör dock inte inbrott och skadegörelse som inte är av typen ungdomsoroligheter (som du ger exempel på). Hur vanligt och ovanligt det är i olika stadsdelar vet jag inte.

 • Anonym

  Jag kopplar ihop all skadegörelse. Detta är inga vackra områden vi talar om – det är förskräckligt fult och skräpigt, givetvis är huvudanledningen att det är huvudsakligen hyresrätter. När ”ingen” äger något tar ingen ansvar. ”Nån borde fixa …” Händelsen med att Eklövet brann ner ser jag bara som en händelse i raden av många. De flesta bilbränder – och de är många i Lövgärdet och på stigarna runt – är ungdomsgäng som stjäl en bil för transport eller bara skojs skull. När de är klara med den är en bilbrand den enklaste lösningen. Sedan hänger de på Centrum och hånflinar åt sina grannar då samhället står makteslösa mot drägget. Att ”svensson”, om du ursäktar, flyttar härifrån är inte alls konstigt. Så även skötsamma invandrare. Kvar blir bara sämsta sorten och några trögflyttade, som jag.

  • Det du tar upp är ett problem som jag håller med om. Men skadegörelse av olika slag måste åtgärdas på olika sätt. Jag håller dock inte helt med om hyresrätterna. Problemet är att samhällskontraktet delvis är upphävt. Det kontrakt som innebar att vi skötte om det vi har mot att vi får det vi behöver av samhället. Uppsägningen har de däruppe stått för. Det får vi härnere betala för på alla möjliga sätt.

   Min ena faster är också trögflyttad. Hon bor i Lövgärdet.