Extrema regn allt vanligare

Precis som jag skrev i ett tidigare inlägg så har de extrema regnen, skyfallen blivit vanligare i Sverige. I det inlägget var det bara ett antagande från mig utifrån personliga minnen och iakttagelser. Men det antagandet bekräftas nu av SMHI i en en ännu inte publicerad rapport:

Häftiga skyfall och regnkaos blir allt vanligare i Sverige. Värst är det i Götaland, visar en ännu inte publicerad rapport från SMHI.

[…]

-Det är en spegling av hur klimatförändringarna drabbar oss längre fram, säger säkerhetsdirektören Lennart Olofsson på länsstyrelsen i Västra Götaland.

I söndags drabbade sådan regn södra Göteborg, Mölndal och Kungsbacka, idag varnas för skyfall och extrema regnmängder i delar av Norrland, närmare bestämt Jämtlands, Västernorrlands och Västerbottens län. Vad jag förstår så komme sådana här regn att bli allt vanligare. Något som troligen kräver att vi bygger om det svenska avloppsnätet i städerna för att hantera skyfallen och slippa översvämningar. Vidare bör alla vägar och järnvägar som ligger lågt i förhållande till och nära bäckar, åar och floder  ses över så att de skyddas från katastrofala översvämningar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements