Mindre våldsvåg i Göteborg

Innan skolstart och efter att föräldrarna börjat arbeta. Alla tillbaks i stan. Lite att göra. Stöket ligger nära till hands som vanligt. Den svenska kravallsäsongen är normalt kort, några veckor i juni och några i augusti. Som i fallet med kravallerna i England finns det även i svenska händelser av motsvarande art, grundläggande sociala problem i bakgrunden. Problem som bara kan lösas med sociala och politiska åtgärder.

Men molotovcocktails mot poliser och våldsamma upplopp är inte att betrakta som politiska handlingar i dagens läge. Utan som ett resultat av brist på politisk handling och framtidstro. Desperat åtgärder som därtill är destruktiva och knappast leder till förbättringar då det som behövs istället är organisering och organiserad långsiktig politisk kamp för förändringar och förbättringar som tar bort sociala orättvisor och ökar jämlikheten. Förbättringar är inget man uppnår över en natt, utan det tar tid.

Samtidigt ska händelserna i Göteborg natten till idag inte överdrivas. De är inte så allvarliga som det verkar i vissa tidningar och polisen i Göteborg verkar ganska lugn inför det som inträffat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Det kan ju inte varit något som hänt alls egentligen. Polisen har inte gripit någon, så antingen var det egentligen bara en tändsticka som tappades i närheten av en polisbil – eller så är polisen inkompetent.

  • Nåt har nog hänt. Och polisen verkar ta det lugnt. Det är sällan polisen griper någon för smärre stök och bilbränder. Tidningarna överdriver helt klart.

   • Anonym

    Våldsverkare och andra marodörer bör ju stävjas, inte låtas vandra runt i samhället och få för sig att det de gör är tillåtet. Då kommer ju deras illdåd att eskalera. En molotovcocktail mot en polisbil är ju inte ”smärre stök”, det är förbaskat illa. Nu råkar det (sannolikt) vara invandrarungdomar som gör sig skyldiga till grova brott, men tänk dig ”krigsrubrikerna” ifall det skulle vara Hells Angels eller Bandidos som skulle eldat upp polisbilar? 

    Som sagt – att låta våldsverkare lära sig att Polisen inte ingriper, är bästa sättet att skaffa samhället större problem.

    • Om det är invandrarungdomar eller inte har vi ingen aning om. I de flesta ungdomsoroligheter under senare år i Göteborg har det varit blandat svennar och barn till invandrare (invandrare handlar det i stort sett aldrig om). Den överväldigande delen av alla fattiga i Göteborg är nämligen vita (finnar, svennar, resande etc).

     Polisen verkar inte speciellt upprörd, så varför ska vi var det?

     Och nej, illdåd eskalerar inte bara för att man tillåts vandra runt. Jag har själv som ung gjort sådan saker enstaka gånger. I längden betyder det oftast ingenting. Man får inte bort våld med våld. Det är inte en fungerande metod i längden. Det visar all samlad erfarenhet.

  • Nåt har nog hänt. Och polisen verkar ta det lugnt. Det är sällan polisen griper någon för smärre stök och bilbränder. Tidningarna överdriver helt klart.

 • Pingback: Kommunisterna jublar: polis attackerad med molotovcocktail « Markus Ketolainen()

 • Anonym

  Inte allvarliga händelser? /*off topic*/ #AS Polisen säger ju att det är det värsta han har upplevt i hela sin karriär och de har kallat in till krismöte och kommenderar ut extra poliser, kallar du det att ta det med lugn?! VAKNA UPP!

 • Jag har alltså talat med poliser. De är inte så värst oroade. Inte mer med det. Extra poliser är en självklarhet då man inte vill att det ska bli allvarligt. Det är det man oroar sig för. Inte det som hänt så som jag förstått det.

 • Anonym

  Off topic? okej ett annat exempel då… Om någon kastade en molotovcocktail mot MIG i MIN bil så hade ju jag blivit ganska rädd och skärrad… Det antar jag att de flesta hade blivit. Okej, polisen kanske inte är oroad då, du har ju tydligen pratat med dom, men jag och andra som bor i samhället bli ju oroliga. Kanske inte ni med nerver av stål, men alla är ju inte som ni. Jag gillar olika, gör inte ni det?

  • Jag är också orolig för vad den borgerliga politiken kan ställa till med. Ökade klyftor i samhället innebär ökade sociala spänningar och ökad risk för upplopp och våld från människor som lever i arbetslöshet och hopplöshet. Det är vad vi ska oroa oss för. Det går dock att byta politik så vi slipper en sådan utveckling mot det brittiska hållet.

   Och det är att de poliser och brandmän som blir direkt drabbade av en attack blir skärrade. Men jag skriver ju i ett mer generellt samhälleligt perspektiv.

   • Anonym

    Nu blev ju inte du ”off topicad” som jag, men men… Diskussionen handlade ju om min/vår oro över vad som för sig går i förorten inte vad politiker ställer till med.
    Men du tycker inte om arbetsmiljölagstiftningen då antar jag? Ska man behöva stå ut med att få sten och molotovcocktails på sig under sitt arbetspass?
    Ska man behöva riskera livet som brandman, ambulanspersonal och polis när man rycker ut till dessa områden? Det är dom som är vanliga människor som hämnar i kläm.
    Ta Elena Paparizous pappa som exempel. Han dog av en hjärtattack pga. att ambulansen INTE FICK köra in i det området utan POLISESKORT.
    Hade de fått köra in hade hennes far levt idag… Vi är inte i Mogadishu eller Los Angeles nu, det är Sverige (Sverige!) vi pratar om. Det är riktigt sjukt.
    Hur många människor ska få sätta livet till innan man tar krafttag mot dessa individer?!
    Fängelse för vållande till annans död för samtliga stenkastare och mordbrännare i våra förorter.
    Det är bara en tidsfråga innan någon polis, brandman eller ambulans personal får sätta livet till! Det har redan hänt med (minst) en civil, när kommer det hända näst? Och vem?

    • Ja det är problematiskt. Men det var inte vad mitt inlägg handlar om. Det har jag skrivit om i andra inlägg (ett av dem är länkat). Det är fortfarande politikerna som skapat dessa problem. Grunden är social och politisk. Som jag skrivit och det kan bara lösas genom politiska beslut och lösningar. Hårda straff har ingen som helt effekt i det långa loppet. Det visar alla undersökningar, all erfarenhet.

     Om du vållar någon annans död genom att attackera en polisbil eller en brandbil så kommer du att dömas för det. Men du kan ju knappast dömas för det om du inte begår brottet.

     Du har inga källor till viss påståenden. Därför har jag strukit dem. Läs mina kommentarsregler.

 • Pingback: Bilbränder och molotovs i Göteborgs förorter är inte politik | Svensson()