Bisarra fängelsedomar efter de brittiska upploppen

Två unga män som överhuvudtaget inte varit i närheten av upploppen, inte deltagit och inte heller fått några att delta i några upplopp har dömts till befängt långa fängelsestraff för uppmaningar som publicerats på Facebook:

Perry Sutcliffe-Keenan, 22 torde ha goda chanser till en bra placering när den värsta bakfyllan i modern bakfyllehistoria ska utses.

När han vaknade med en skaplig betongkeps förra tisdagen raderade han Facebooksidan ”The Warrington Riots” som han skapat kvällen innan. Han bad om ursäkt till några av sina 400 facebookvänner som blivit upprörda, och förklarade att den varit ett skämt.

I förrgår dömdes han till fyra års fängelse för att ha ”skapat panik” i  Warrington.

Samma straff fick 20-åringen Jordan Blackshaw för Facebooksidan ”Smash down i Northwich town” som uppmanade 147 personer att träffas utanför den lokala McDonald’s-restaurangen och ställa till med oreda. Ingen dök upp. Förutom polisen.

Nyheten toppar samtliga brittiska medier idag.

”The message you posted on Facebook chills the blood” förklarade domaren under den chockerande rättegången som fått brittiska människorättsaktivister att skrika i högan sky.

Fängelsedomen är det hittills hårdaste och mest bisarra straff som utfärdats mot de 1300 personer (varav cirka 20 procent är barn) som står inför rätta efter kravallerna i Storbritannien. Ett utslag av den hysteri som följt på David Camerons parodiska doktrin om att upploppen orsakats av  bortskämda ungdomar och sociala medier.

Straffen på fyra år för uppmaningar på Internet som inte orsakat några upplopp och för personer som inte haft något med upploppen att göra är total rättsvidrigt och total sjukt. Det är faktiskt ännu värre än de mest bisarra och sjuka domarna efter kravallerna i Göteborg år 2001. Att döma dessa två unga män till hårda straff innebär inte på något sätt att kravaller och upplopp undviks, det innebär inte ens ett straff för några som deltog. Det är rättsvidrigt och meningslöst. Helt oproportionerligt. Det förstör delar av de två unga männens liv utan att samhället tjänar nåt på det. Verkligen inte bra om Storbritannien vill vara ett rättssamhälle. Men David Cameron kanske inte längre vill företräda en rättsstat. Eller?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Anonym

    Bisarrt milda domar om man jämför med de dödsstraff de skulle fått om detta skett ifall undantagstillstånd utfärdats. De bör nog vara riktigt glada för att engelska staten visar sådan mildhet

    • Menar du att man ska döda folk för att de skriver korkade saker på Facebook? Är du helt från vettet?