Jämt mellan blocken i första Sifo-undersökningen efter sommaren

Socialdemokraternas uppgång i olika opinionsundersökningar har enligt den senaste undersökningen från Sifo avstannat.  Partiet är också det enda som har en förändring som ligger utanför felmarginalen, en minskning av stödet i opinionen. I övrigt ligger tre partier mycket nära riksdagsspärren på 4%. Kristdemokraterna, centerpartiet och vänsterpartiet.

Centerpartiet verkar själva inriktade på att ramla ur. Man blir allt mer nyliberalt inriktade och väljer man Annie Lööf till partiledare så är det nog slut med stödet från människor på landet. Och centerpartiet lär i så fall ramla ur riksdagen. Väljarna på landet, i småbondeområdena mellan slätten och skogen kommer med all sannolikhet att istället rösta på sverigedemokraterna. Den växlingen av parti har delvis redan skett i sådan områden i Skåne, Västergötland och södra Norrland. I delar av Småland har KD dessa röster medan det i norra Bohuslän-Dalsland-Värmland och Halland fortsatt finns ett starkt centerstöd. Med Lööf vid rodret försvinner stödet säkerligen även där.

Kristdemokraterna riskera att förlora röster och ramla ur riksdagen om den värdekonservativa abortfientliga falangen tar kontroll av partiet. Fortsätter partiet med nuvarande ledning kommer man också att få det svårt. Den abortfientliga, konservativa falangen, den kristna högern, kan ju lika gärna rösta på SD som har samma värderingar i familjefrågor.

Sverigedemokraterna för sin del tycks inte ha påverkats alls av terroristdådet i Norge som ju utfördes av en person som delar många värderingar med SD.

Slutligen har vi vänsterpartiet som trots att man borde ha möjligheter att växa går kräftgång. Detta måste  till stor del skyllas på den nuvarande ledningen i partiet såväl som på den politiska inriktning som sätter samarbete med sossarna i regering som det viktigaste målet. Av de som är partiledarkandidater framstår Rossana Dinamarca som den tydligaste företrädaren för denna inriktning.

Oavsett vem som väljs till partiledare i vänsterpartiet behöver man också växla politisk profil och bredda sig. Man bör uppträda som ett regelrätt populistiskt vänsterparti i tal, skrift, propaganda och i de utåtriktade aktiviteterna. Så kan man rycka åt sig röster från såväl socialdemokraternamiljöpartiet och sverigedemokraterna. Man bör vända sig till de små vänsterpartierna för att bredda sig den vägen. Det enda man behöver göra är att i praktiken tillåta dubbelorganisering. Politiken bör breddas och riksdagen bör de egna kraven komma först och samarbete på andra plats. De ekonomiskt-sociala frågorna måste stå främst, jämlikhet vara den viktigaste politiska inriktningen. Dessutom är samarbete bättre om man är starkare. Så först styrka och tillväxt, sen diskussioner om samarbete.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Jämt mellan blocken i första Sifo-undersökningen efter sommaren”

  1. Nej vet du vad , har du fattat varför folk röstar på SD. De vill inte ha den havererade invandringspolitiken. V tillsamans med MP har en totalt extrem sådan.

    Du kan glömma SD eller potentiella SD väljare som V.are. Däremot finns det V annhängare som går till SD för de inte delar partilinjen i denna fråga.

    1. Det är nog fu som inte förstår politik. SD får en stor mängd missnöjesröster. Rasismen hos SD är bara en del av detta. Jag har tidigare i ett inlägg kunnat visa hur röster gått direkt från KP till SD i Karlshamn. Rösta på KP kommunalt och röst på SD i riksdagsvalet. Missnöjesröster från arbetarklassväljare som det handlar om kan fördela sig lite hur som helst.

      Sen vill jag påpeka att de flesta svenskar är för att ta emot fler flyktingar. Det visas av undersökning efter undersökning. Så flyktingpolitiken är möjligtvis havererad, men inte för att den är för öppen mot invandring, utan för att den avviker från folkopinionen och är för sträng.

Kommentarer inaktiverade.